Arvostelussa uusi Mielensäpahoittaja-elokuva: ”Edeltäjäänsä parempi.”

Mielensäpahoittajan toinen elokuva on ensimmäistä onnistuneempi.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Ohjaus: Tiina Lymi. Pääosissa: Heikki Kinnunen, Satu Tuuli Karhu, Jani Volanen, Elina Knihtilä. 118 min. K12. 2018.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja hapuili kansamme sydämiin ensin Antti Litjan tulkitsemina radiomonologeina. Sittemmin hahmo jatkoi valitustaan sanomalehtiteksteissä,  pakinamaisissa kirjoissa, äänikirjoissa, näytelmäsovituksissa ja lopulta Dome Karukosken elokuvasovituksessa.

Hahmon taloudellinen nerokkuus piilee siinä, että se huvittaa sekä nostalgian huuruisessa, paremmassa menneessä rypeviä että hahmossa oman isoisänsä tai vanhempansa koomisia piirteitä näkeviä. Lempeät piikit osuvat melko tasapuolisesti niin konservatiivisiin jääriin kuin nykymaailman kotkotuksiin.

Ensimmäisessä elokuvassa Mielensäpahoittaja matkusti kaupunkiin urasuuntautuneen miniänsä vieraaksi. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittajassa kulttuurinen konflikti rakentuu siitä, että vanhuksen 17-vuotias pojantytär (Satu Tuuli Karhu) saapuu yllättäen kylään. Mielensäpahoittaja on juuri jäänyt leskeksi ja menettänyt elämänhalunsa siinä määrin, etteivät edes omasta maasta nostettu peruna tai Olavi Virta pysty sitä palauttamaan.

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on Karukosken sovitusta onnistuneempi. Tiina Lymin ohjaus ja käsikirjoitus kulkevat komediasta kohti draamaa korostaessaan Mielensäpahoittajan tunteellista puolta äksyyden sijaan.

Asetelma näkyy myös Kinnunen tulkinnassa. Vaikka hänen Mielensäpahoittaja kulkee suupielet alaspäin kuin vääpeli Körmy ikään, on se Litjan esittämään hahmoon verrattuna monivivahteisempi yhdistelmä karheaa ulkokuorta ja lämmintä sydäntä. Samalla Mielensäpahoittaja on muuttunut kirjallisesta karityyristä kohti yksilöllisempää olentoa.

Erityisesti Kinnusen ja Sulevi Peltolan, jolla oli pieni rooli jo edellisessä Mielensäpahoittaja-elokuvassa, yhteiset hetket valkokankaalla ovat mieltä lämmittäviä.

Jani Volanen nähdään jälleen takakireänä ja negatiivisena miehenä. Roolin tuttuudesta on hänen kohdallaan vaikea valittaa, sillä maastamme tuskin löytyy parempaa tulkitsijaa turhantärkeän nillittäjän saappaisiin.

J. K. Silvennoinen

Osta elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone