Arvostelussa uusi Jack Reacher -dekkari – ”Vaikka meno on kovaa ja tappavaa, on Jackista tullut sosiaalisempi”

Lee Child & Andrew Child: Salaliitto – Karisto 2020

Salaliitto on Jack Reacher-sarjan 25. osa. Tällä kertaa Lee Child on kirjoittanut sen yhdessä pikkuveljensä Andrewn kanssa. Lee tulee keskittymään Jack Reacher-TV-sarjan toteuttamiseen.

Pikkuveli Andrew on tuonut jotain omaa Jack Raecherin persoonaan. Vaikka meno on kovaa ja tappavaa, on Jackista tullut hieman sosiaalisempi ja puheliaampi kuin aikaisemmin. Huumori ja sarkasmi on myös saanut tilaa Jack Reacherin puheissa.

Tarina alkaa taas Amerikan Keski-Lännestä ja siitä, kun Jack saapuu nimettömään pikkukaupunkiin. Aivan aluksi hän tapaa rokkibändin, joka on jäänyt vaille luvattua esiintymispalkkiota. Kuin varsinaisen tarinan lämmikkeeksi Jack löylyttää kieron baarinomistajan ja tämän henkivartijan. Bändin pojat saavat palkkionsa moninkertaisena.

Rusty Rurherfor on tietokonenörtti Nasvillen lähellä olevassa kaupungissa. Kaupungin tietojärjestelmät ovat pettäneet ja kaupunkilaiset syyttävät Rustya. Hän saa potkut ja elää pelossa toimittaessaan jokapäiviäsiä asioita kaupungilla. Kaikki vihaavat häntä.

Jack Reacher saapuu parahiksi Rustyn apuun, kun tälle meinaa käydä huonosti. Jack jää viranomaisten kehoituksista huolimatta kaupunkiin ja päättää ottaa selvää, miksi netti kaatui ja ketkä ovat rikollisen toiminnan takana. Ruumiita alkaa kerääntyä. Jack joutuu väistelemään tappajia, jotka nyt ovat jo hänenkin kimpussaan.

Salaliitto alkaa avautua. Kansainväliset agentit ja amerikkalaiset uusnatsit ovat asialla. Eikä pahanteko ja tietokoneterrori rajoitu vain yhteen kaupunkiin. Koko Mantere on vaarassa.

Pikkuveli Andrew on ollut päävastuussa tarinan kirjoittamnisessa, Lee on vain vahtinut vieressä, ettei Jackin persoonallisuus muutu liikaa. Voimme luottavaisina odottaa Jackin seikkailujen jatkumista Andrewn saadessa yksin kirjoittajavastuun.

Andrew kertoo Jackin tämänkertaista tarinaa yhtä toiminnalisesti ja rivakasti kuin Leekin. Jack puhuu ehkä vähän enemmän ja jonkinlainen huumori ja ihmisläheisyys on vallannut enemmän alaa. Kaiken väkivallan ja tappamisen keskelläkin. Lisäksi Jack on saanut muutamia inhimillisiä piirteitä lisää, kuten suljetun paikan kammon.

Romantiikaa hän kaihtaa kuten ennenkin, mutta, kun eteen tulee tilaisuus läheisyyteen, ei Jack pysty vastustamaan kiusausta. Mutta sitten matka taas jatkuu…

Jussi Wahlgren

Salaliitto on saatavissa e-kirjana ja Simo Häklin lukemaan äänikirjana.

Faktaa: Lee Child syntyi Englannin Coventryssä vuonna 1954, ja hän opiskeli aikanaan oikeustiedettä ja toimi parikymmentä vuotta TV-käsikirjoittajana. Hänen ensimmäinen jännitysromaaninsa julkaistiin 1997. Jack Reacherin seikkailut ovat nousseet suursuosioon jo yli 40 maassa ja keränneet ylistäviä arvosteluja taitavilla juonilla, terävällä tekstillä ja räjähtävällä toiminnalla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone