Arvostelussa tuskastuttavan hidasta oikeusprosessia kuvaa Peitelty totuus

Ympäristöstä ja ihmisistä välittämättä

Peitelty totuus. Ohjaus: Todd Haynes. Pääosissa: Mark Ruffalo, Anne Hathaway. 126 min. K12. 2019.

Laatudraamoistaan tunnetun Todd Haynesin uusin ohjaus Peitelty totuus kuvaa tosipohjaista oikeusprosessia, joka sai alkunsa, kun asianajaja Rob Bilott (Mark Ruffalo) alkoi pöyhiä Länsi-Virginiassa esiintyneitä outoja karjan kuolemia ja epämuodostumia.

Hänelle paljastui, että kemikaalijätti DuPont oli myrkyttänyt vuosikymmeniä tietoisesti vesistöjä, eläimiä ja ihmisiä – mutta helpompi on saada kameli neulansilmästä kuin amerikkalainen suuryritys vastuuseen synneistään.

Mark Ruffalo stars as ”Robert Bilott” in director Todd Haynes’ DARK WATERS, a Focus Features release. Credit : Mary Cybulski

Painotus siirtyy tapahtumien edetessä, tai pikemminkin seisoessa paikallaan, yhä vahvemmin massojen kärsimyksistä Bilottin henkilökohtaisten uhrausten ja sankarillisuuden kuvaukseen, joiden vähempikin alleviivaaminen olisi riittänyt.

Juonen hidastempoisuus ja paikallaan junnaaminen tuntuvat perustelluilta, kuvaahan elokuva yli 15-vuotiseksi venynyttä oikeusprosessia.

Elokuvan musiikki, kuvaus ja värimaailma luovat synkän ja pessimistisen tunnelman, joka korostaa suuryritysten hallitseman maailman lohduttomuutta.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone