Arvostelussa The Post: ”Steven Spielbergin parhaita 2000-luvun ohjauksia.”

Post

The Post. Ohjaus: Steven Spielberg. Pääosissa: Meryl Streep, Tom Hanks. 116 min. K7. 2017.

Kesällä 1971 lehdistölle vuodettiin Pentagonin papereina tunnetut salaiset asiakirjat, jotka paljastivat Yhdysvaltojen johdon vuosikymmeniä jatkuneen valehtelun maansa roolista Kaakkois-Aasiassa. Kyse oli RAND Corporation -nimisen tutkimuslaitoksen Yhdysvaltain puolustusministeriölle tekemästä tutkimuksesta, jonka 7 000 liuskaa olisivat julkisuuteen levitessään tehneet valtiojohdolle entistä vaikeammaksi perustella jo muutenkin kansalaisten keskuudessa epäsuositun Vietnamin sodan jatkamista.

The Post on Vakoojien sillan (2015) ohella Steven Spielbergin parhaita 2000-luvun ohjauksia. Se pureutuu tapahtumien kulkuun The Washington Postin, etenkin sen omistajan Kay Grahamin (Meryl Streep) ja päätoimittajan Ben Bradleen (Tom Hanks), näkökulmasta.

Sisätiloihin sijoittuva ja dialogista rakentuva elokuva korostaa vapaan lehdistön merkitystä keskittyessään lehdistön ja vallanpitäjien suhteeseen. Grahamin kautta se tekee huomioita myös naisen asemasta 1970-luvun yritys- ja lehtimaailmassa.

The Post toimii Watergate-skandaalin esinäytöksenä mutta ulottaa piikkinsä myös tähän päivään muistuttaessaan, että Valkoisessa talossa on aiemminkin istunut mediaan vihamielisesti suhtautuva, kaunainen ääliö, joka ei ymmärtänyt, että lehdistö palvelee kansaa eikä presidenttiä.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone