Arvostelussa teiniraskautta ja rasismia käsittelevä Hölmö nuori sydän: ”Suurin vahvuus on nuorten näyttelijöiden henkilöohjaus.”

Vanhemmuuden pikakurssi Myllypurossa

Hölmö nuori sydän. Ohjaus: Selma Vilhunen. 102 min. K12. 2018.

Selma Vilhunen on lyhyehkön ohjaajauransa aikana ehtinyt saada jo mm. Oscar-ehdokkuuden (Pitääkö mun kaikki hoitaa? 2012) ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon (Tyttö nimeltä Varpu, 2016). Hölmö nuori sydän toi palkintokaappiin puolestaan Berliinin elokuvajuhlien Kristallikarhun.

Elokuva kuvaa, miten 15-vuotiaat Kiira (Rosa Honkanen) ja Lenni (Jere Ristseppä) joutuvat yhden yön lemmen seurauksena kasvamaan vanhemmuuden vaikeaan vastuuseen ilman kunnon työkaluja. Miljöönä toimivat Itä-Helsingin monikulttuuriset vuokralähiöt.

Perhesuhteiden käsittely nuorten näkökulmasta on tuttu teema Vilhusen aiemmasta tuotannosta. Uutta sen sijaan on äärioikeustolainen liikehdintä, jota edustaa Ville Haapasalon esittämä Janne. Aihe sopii nuortenelokuvaan ja on uskottavasti kerrottu, mutta toisaalta tapa, jolla Lennin suistuminen rasistisesti motivoituun toimintaan kerrotaan, on yllätyksetön ja alleviivaava.

Vilhusen suurin vahvuus on edelleen nuorten näyttelijöiden henkilöohjaus, ja Honkasen ja Ristsepän välinen dialogi ja vuorovaikutus on luontevaa ja aidonoloista. Mukaan on onnistuttu saamaan myös sopivasti huumoria, joka istuu hyvin kokonaisuuteen sen vakavasta aiheesta ja yleissävystä huolimatta.

J. K. Silvennoinen

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone