Arvostelussa Stephen Kingin uusi kauhukirja: ”Iskee kuin moukari sieluun”

Stephen King

Stephen King: Laitos – Tammi 2020, 459s

Maailman ehkä kuuluisin kauhukirjailija Stephen King on jälleen tuottanut mestariteoksen. Kansainvälinen kirjamaailma väittelee siitä, voiko King enää kirjoittaa parempia ja jännittävämpiä kirjoja kuin mitä hän on jo vuosien varrella tehnyt. Kuudenkymmenen thrillerin sarjan aloitti vuonna 1974 CARRIE ja HOHDON muistavat kaikki ikimuistoisesta elokuvaversiosta.

9789520412968Laitos alkaa rauhallisesti. King kuvaa entistä poliisia Tim Jamiesonia, joka on tuuliajolla. Tim seikkailee Amerikan Keski-lännessä päämäärättä ja ilman tulevaisuuden suunnitelmia. Vihdoin hän asettuu DuPrayn pikkukaupunkiin ja saa hommia ”yökolkuttajana” ja trukkikuskina.

Tämän jälkeen emme kuule Timistä mitään pitkään aikaan. Siirrymme 12-vuotiaan Luke Ellisin maailmaan. Luke on ylilahjakas, yliälykäs ja herkkä nuori poika. Lisäksi hän omaa selvänäkijän kykyjä. Luken vanhemmat suunnittelevat muuttavansa Bostoniin, jotta poika voisi elää lähes normaalia ”ihmelapsen” elämää.

Mutta sitten alkaa tapahtua. Nuori Luke kaapataan kotoaan ja viedään Laitokseen, jonne on kerätty poikkeuksellisen kyvykkäitä lapsia ympäri Amerikkaa. Ja kaikilla heillä on yliluonnollisia kykyjä.

Laitoksessa Luke tapaa Kalisha-nimisen tytön, joka tutustuttaa Luken Laitoksen elämään. Lapsia on paljon ja he kaikki ovat vankeina Laitoksessa. Lasten kykyjä testataan erilaisilla kokeilla, julmilla ja pelottavilla tavoilla. Väkivalta on läsnä Laitoksen jokapäiväisessä elämässä.

Kingin kerronta on mestarillisen koukuttavaa. Teksti vie tarinaa eteenpäin luotijunan varmuudella. Lukija ei malta päästää kirjaa käsistään. Yksityiskohdat lisäävät Laitoksen salaperäistä ja pelottavaa ilmapiiriä. Iskulauseet ja julisteet Laitoksen käytävillä ovat valheellista propagandaa. Kotiinpaluukin on käsittelijöisen mukaan mahdollista.

Laitos kuvaa myös jollain tasolla Amerikan nykyhetken poliittista tilannetta. Vertauskohtia löytyy paljon.

Mutta mikä on Laitoksen toiminnan varsinainen tarkoitus. Mitä varten ylilahjakkaita lapsia testataan loputtomiin, miksi heidän yliluonnollisia kykyjään kartoitetaan tieteellisellä tarkkuudella? Miksi lapsia kidutetaan ja nöyryytetään? On selvää, etteivät lapset selviä hengissä. Heistä ei enää kuulla mitään sen jälkeen kun alustavien testien jälkeen ”Etuosassa” heidät lähetetään ”Takaosaan”.

Stephen King on jälleen tehnyt uuden kauhutarinan, joka iskee kuin moukari lukijan sieluun.

Jussi Wahlgren

Lue ilmainen näyte e-kirjasta tai kuuntele pätkä äänikirjaa.

Kuva: Dick Dickinson / Tammi

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone