Arvostelussa sensaatiomainen esikoisromaani Geiger – ”veretseisauttavan painajaismainen kuvaus kylmän sodan ajoista nykypäivään”

Gustaf Skördeman: Geiger – Minerva-Kustannus 2021

Ruotsalainen esikoiskirjailija Gustaf Skördeman nostatti kansainvälisen kohun kirjallaan Geiger. Skördeman on pitkän linjan käsikirjoittaja ja tehnyt useita menestyssarjoja televisiolle.

Geiger alkaa julman koukuttavasti. Leppoisa isoäiti hyvästelee lapsenlapsensa loman jälkeen ja saa samalla puhelinsoiton vanhaan lankaliittymään. Puhelimesta kuuluu vain yksi sana: Geiger. Isoäiti hakee  pölyttyneen käsiaseen unohdetusta kaapista ja ampuu kodin kirjastossa istuvan, kansallisen TV-sankarimiehensä, Stellan Bromannin, kuoliaaksi. Ja katoaa sitten jäljettömiin.

Skördeman kirjoittaa aikailematta, silti herkullisen yksityiskohtaisesti, sortumatta monimutkaisiin lauseisiin. Suoraviivainen toiminta vie Geigerin tarinaa eteenpäin, ja vauhti kiihtyy sivu sivulta. Käänteet seuraavat toisiaan ja jännitys kasvaa loppua kohden lähes sietämättömäksi.

Poliisi on umpikujassa. Sara Nowak on murhatalon tuttu jo lapsuudestaan. Hän työskentelee Tukholman siveyspoliisissa ja jahtaa sutenöörejä ja vapauttaa ihmiskaupan uhreja. Sara kutsutaan neuvonantajaksi Stellan Bromannin murhan tutkintaan.

Sara Nowakin lapsuus ja ystävyys Stellanin kahden samanikäisen tyttären kanssa kasvaa kirjan edetessä merkittävään osaan. Samalla, kun murhan tutkimus laajenee, syvenee Saran ja lapsuuden ystävien välinen haudattu, hämärä menneisyys.

Tukholman puhelinsoitto herättää myös Munchenin esikaupungissa sijaitsevan kylmän sodan aikaisen ´Valtion sisäisen turvallisuuden yksikön´ harvat jäljelläolevat toimijat. Yksikkö on jo lopetettu ja henkilökunta siirretty uusiin tehtäviin Berliiniin. Paikalla tyhjien toimistohuoneiden keskellä on enää muutama entinen agentti odottamssa lähestyviä eläkkepäiviä.

On kuin ikiaikainen, kivettynyt ja toimintakyvytön tieduteluapparaatti pärähtäisi neljänkymmenen vuoden hiljaisuuden jälkeen taas käyntiin. Yksikössä ollaan tyrmistyneitä. Seurannassa ollut lankaliittymä hälyyttää Tukholmasta. Yksikön viimeiset jäljelläolevat vakoilun ammattilaiset lähtevät siltä istumalta Tukholmaan.

Geiger on veretseisauttavan painajaismainen kuvaus kylmän sodan ajoista nykypäivään.

Jussi Wahlgren

Geiger on saatavana ääni- ja e-kirjana Elisa Kirjasta. Kuuntele näyte.

Gustaf Skördeman (s. 1965) on tukholmalainen käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja. Geiger on hänen esikoisromaaninsa. Se aloittaa Sara Nowak -dekkarisarjan. Esikoiskirjan käännös on myyty 19 maahan. Kuva: skordeman.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone