Arvostelussa ”Searching for Ingmar Bergman”

bergman

Searching for Ingmar Bergman. Ohjaus: Margarethe von Trotta. 99 min. K16. 2018.

Viime vuonna julkaistiin Ingmar Bergmanin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi ainakin neljä dokumenttia tästä elokuvakielen uudistajasta ja yhdestä kaikkien aikojen merkittävimmästä elokuvaohjaajasta.

Searching for Ingmar Bergman koostuu elokuvanäytteistä ja haastatteluista, jotka asiantuntevuudestaan ja monipuolisuudestaan huolimatta tarjoavat melko vähän uutta lisävalaistusta ohjaajan tuotantoon tai persoonaan. Poikkeuksen muodostaa (itsekin elokuvaohjaajaksi ryhtyneen) Daniel Bergmanin suora, koskettava ja rehellinen puheenvuoro isästään. Vaikka Ingmar Bergmanilla oli peräti yhdeksän lasta, ovat heidän julkiset muistelot isästään jääneet vähäisiksi.

Jane Magnussonin Bergman – Yksi vuosi, yksi elämä käsittelee aihetta vuoteen 1957 mutta myös korostetummin Bergmanin yksityiselämään ja persoonan negatiivisiin puoliin keskittyen. Nyt näkökulma on vahvemmin niiden yhteydessä tämän elokuviin.

Bergman jätti kesken terapian, koska pelkäsi sen vaikuttavan luovuuteensa, ja valjasti elokuvanteon synkimpien tunteidensa ja muistojensa käsittelyyn. Dokumentti esittää rivien välissä teorian, jonka mukaan tässä piilee syy siihen, miksi yksityiselämässään naisia julmasti ja lapsiaan välinpitämättömästi kohdellut narsistinen nero kykeni ohjaajana suhtautumaan nais- ja lapsinäyttelijöihin kunnioittavasti ja ymmärtäväisesti.

J. K. Silvennoinen

Searching for Ingmar Bergman Elisa Viihde Vuokraamossa

Yksi vuosi, yksi elämä Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone