Arvostelussa Se: ”Ensimmäisestä kohtauksestaan lähtien parempi kuin vuoden 1990 versio.”

it

Ohjaus: Andy Muschietti. Pääosissa: Jaeden Lieberher, Sophia Lillis, Bill Skarsgård. 134 min. K16.

Stephen Kingin laajimpiin kuuluva, yli tuhatsivuinen romaani It (1986) kertoo Derbyn kaupungissa asuvasta, klovnin muodon ottavasta, viemäriverkostossa piilottevelasta yliluonnollisesta pahasta, joka sieppaa lapsia 27 vuoden välein.

Kirjasta tehtiin vuonna 1990 kaksiosaisen tv-elokuva (nykyään tosin puhuttaisiin minisarjasta), joka on sittemmin saavuttanut miltei kulttiaseman. Se ei johdu elokuvan laadusta, vaan Tim Curryn esittämästä Pennywise-pellestä, jonka pelkäämisestä muodostui tuon ajan lasten parissa sukupolvikokemus.

Katsoin tuotoksen joitakin vuosia sitten uudestaan, mikä vahvisti olettamukseni: aika oli kohdellut ylipitkää elokuvaa huonommin kuin katsojaansa, ja ikärajoja noudattavalle katsojalle se ei tarjoa ilman nostalgiaa paljoakaan.

Nostalgian kanssa tuntuu leikittelevän myös Andrés Muschietti, joka on vastannut Kingin romaaniin uudesta filmatisoinnista. Tähän viittaa etenkin tarinan, sinänsä toimiva, siirtäminen 1950-luvulta 1980-luvulle. Esimerkiksi elokuvassa näkyvät mainokset A Nightmare on Elm Street 5:stä sopivat miljööhön, mutta viitatessaan toiseen, lasten peloista ja painajaisista voimansa ammentavasta hirviöstä kertovaan elokuvaan ne saavat metafiktiivisen luonteen.

Muschiettin Se on ensimmäisestä kohtauksestaan lähtien parempi kuin vuoden 1990 versio. Sen takaavat paitsi budjetti ja kehittyneemmät efektit myös espanjalainen ohjaaja, jonka kyvyt jo esikoisohjaus Mama (2013) osoitti.

Toisin kuin kirja ja minisarja, elokuva pitäytyy lasten näkökulmassa, ja siirtymä aikuisuuteen jätetään jatko-osaan. Rajaus tekee kokonaisuudesta yhtenäisemmän mutta toimii myös siksi, että elokuvan vahvuus on lapsen maailman kuvauksessa. Se on kuin hyvin näytelty ja tehty teinidraama, jossa on sivujuonteena yliluonnollista kauhua.

Lasten pahimmat pelot on modernisoitu onnistuneesti, ja heidän hallusinaationsa ovat kohtuullisen kekseliäitä, mutta oleellisemmilta tuntuvat nuorten sosiaalisten suhteiden, arkielämän huolien ja ulkopuolisuuden kuvaus.

Myös elokuvan pelottavimmat elementit löytyvät realistisen maailman puolelta: sadistiset koulukiusaajat, tukahduttava, fobioilla lapsensa sairastuttava äiti ja tyttärestään huomattavan väärällä tavalla pitävä isä ovat lopulta ahdistavampia kuin Bill Skarsgårdin esittämä Pennywise.

Skarsgårdin näyttelysuorituksessa ei kuitenkaan ole vikaa, ja hänen Pennywisensa on pelottavampi kuin Curryn esittämä klovni, jossa oli mukana jotain säälittävää. Hurjempia ovat kuitenkin näyt, joita pellen hahmon ottava demoni suodattaa suoraan lasten mielistä jättäytyessään itse taka-alalle.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone