Arvostelussa rippikoulun maailmaan sijoittuva Eden

Ensimmäinen elokuva rippileiristä

Nuortenelokuva Eden pohjautuu osittain Ulla Heikkilän omiin leirikokemuksiin.

Eden. Ohjaus: Ulla Heikkilä. Pääosissa: Aamu Milonoff, Linnea Skog, Bruno Baer, Amos Brotherus. 93 min. K7.

Ulla Heikkilän esikoisohjaus Eden on vasta ensimmäinen rippileirin ympärille rakentuva kotainen elokuva. Tämä siitäkin huolimatta, että leirimuotoinen rippikoulu syntyi Suomessa ja sen käy edelleen valtaosa nuorista.

Eden kuvaa riparia viikonpäiviin rytmitettynä muutaman leiriläisen näkökulmasta. Heistä keskeisimmiksi nousevat skeptisesti uskontoon suhtautuva ja koko leirin mielekkyyden kyseenalaistava Aliisa (Aamu Milonoff), ulkoisia auktoriteetteja ja sääntöjä vastaan kapinoiva Jenna (Linnea Skog) sekä syrjäänvetäytyvä runopoika Panu (Bruno Baer).

Nuoret pääosanesittäjät selviävät rooleistaan hyvin vaikka edustavatkin lajityypille tuttuja hahmoja. Heidän kauttaan käsitellään persoonallisuuseroja mutta myös erilaisista perhetaustoista ja lähtökohdista motivoituja syitä hakeutua leirille.

Elokuva tutkailee yhteisön muodostumisen mekanismeja ja dynamiikkaa leiriläisten hakiessa toisaalta toisten hyväksyntää ja paikkaansa ryhmässä, toisaalta pyrkiessä erottumaan joukosta. Ulkopuolisuutta tuntee myös nuori pappi Tiina (Satu Tuuli Karhu), joka ei tunne henkistä yhteenkuuluvuutta vanhemman kollegansa (Tommi Korpela) kanssa mutta ei kykene rakentamaan luontevaa suhdetta myöskään leiriläisiin.

J. K. Silvennoinen

Katso Eden Elisa Viihteen vuokraamosta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone