Arvostelussa palkintopöydät putsannut Parasite

Elokuvamaailman merkittävimmät palkinnot voittanut Parasite teki Bong Joon-hosta kansainvälisen tähden.

Parasite. Ohjaus: Bong Joon-ho. Pääosissa: Song Kang-ho, Park So-dam, Chang Hyae-jin, Choi woo-shik, Cho Yeo-jeong, Lee Sun-kyun. 131 min. K16.

Kultaisen palmun ja parhaan elokuvan Oscarin historiallisesti ensimmäisenä ei-englanninkielisenä elokuvana voittanut eteläkorealainen Parasite on kerännyt ansaittua ylistystä yli äyräiden.

Pintatasolla elokuva kuvaa Ki-taekin (Kang-ho Song) köyhyysrajan alapuolella elävää nelihenkistä perhettä, jonka tilanteeseen tuo yllättävän käänteen vanhimman pojan Ki-woon (Woo-Shik Choi) uusi työpaikka. Vauraan Parkin perheen lapsen kotiopettajaksi palkattu Ki-Woo alkaa pian käyttää uuttaa asemaansa keplotellakseen muutkin perheenjäsenensä yltäkylläisen elämän äärelle.

Kahden eri yhteiskuntaluokasta tulevan perheen välille kirjoitetut tapahtumat sisältävät kriittistä vertauskuvallisuutta mm. ahneudesta, taloudellisesta epätasa-arvosta ja meritokratiasta.

Myös Bong Joon-hon edellinen Suomen teatterilevitykseen päässyt elokuva Snowpiercer (2013) kritisoi kapitalsimin harvainvaltaa ja luokkaeroja mutta postapokalyptisen dystopian keinoin. Nyt allegoria on samaan aikaan sekä suorempi että hienovaraisempi. 

Jatkuvia yllätyksiä sisältävä juoni vain kiihtyy loppua kohden osittain tarinan uskottavuuden kustannuksella. Lopputuloksena on silti taidokas komediaa, trilleriä ja yhteiskunnallista draamaa yhdistävä viihdyttävä ja jännittävä hybridi.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone