Arvostelussa Once Upon a Time in Hollywood: ”Tarantinon liekinheittimessä riittää edelleen napalmia.”

Brad Pitt and Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures “Once Upon a Time in Hollywood"

Uuden ja vanhan Hollywoodin rajalla

Once Upon a Time in Hollywood on parasta Tarantinoa aikoihin.

Once Upon a Time in Hollywood. Ohjaus: Quentin Tarantino. Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt. 162 min. K16.

Quentin Tarantinon ura alkoi Reservoir Dogsilla (1992) ja Pupl Fictionilla (1994) niin väkevästi, että maine elokuvan kapinallisena uudistajana ja supertähtenä betonoitiin välittömästi. Sittemmin hän ei ole yltänyt samalle tasolle, ja jo vuosikymmenen on tuntunut siltä kuin Tarantino tekisi suhteellisen viihdyttäviä välitöitä, joissa aiemmat vahvuudet ovat muuttuneet maneereiksi.

Once Upon a Time in Hollywood kuitenkin osoittaa, että ohjaaja-käsikirjoittajan liekinheittimessä riittää edelleen napalmia.

Se kuvaa vuoden 1969 Hollywoodia Rick Daltonin (Leonardo DiCaprio) ja Cliff Boothin (Brad Pitt) näkökulmasta. Rick on ollut lännensarjan tähti 1950-luvulla, mutta ottaa nykyään sivuosissa miltei tunnistamattomaksi maskeerattuna köniinsä uuden ajan sankareilta. Cliff on Rickin entinen sijaisnäyttelijä, nykyinen autonkuljettaja, juoksupoika ja lohduttaja, joka asuu asuntovaunussa koiransa kanssa. Miesten välinen suhde ei ole tasa-arvoinen mutta täynnä veljellistä rakkautta.

Once Upon a Time in Hollywood on ohjaajansa neljäs peräkkäinen epookkielokuva, mutta se on edeltäjiään viihdyttävämpi ja ennen kaikkea sydämellisempi. Tarantino manipuloi elokuvansa sisäistä maailmaa syvempien metatasojen ja genrehyppyjen kautta kuin kertaakaan urallaan.

Todelliset henkilöt ja tapahtumat sekoittuvat nostalgialla siveltyyn vaihtoehtohistoriaan, joka tarkan ajankuvan sijaan on uskottava ja yhtenäinen suhteessa Tarantinon ihanteisiin ja elokuvakerrontaan. Yksityiskohtaisen tarkasti rakennettu miljöö onkin, näyttelijäsuoritusten ohella, suurin houkutin elokuvan uudelleen katsomiselle.

Tarantino viljelee tuttuun tapaansa intertekstuaalisia viittauksia hurjalla tahdilla mutta käsittelee aiempaa suoremmin myös elokuvahistoriaa ja elokuvantekemisen tapoja.  Melankolisen kaverielokuvan ja kahden hiipuvan uran kautta kuvataan laajemmin murroskautta, jossa uudet tuulet puhaltavat Hollywoodin ns. kultakauden studiojärjestelmän kulisseihin.

Rickin naapuriin muuttaneet Roman Polanski ja Sharon Tate (Margon Robbie) edustavat uutta aikaa ja tulevaisuutta, mutta antavat samalla pahaenteisen lupauksen lähestyvästä väkivallasta niille, jotka tuntevat Mansonin ”perheen” hirmutyöt ja Tarantinon viehtymyksen väkivallan kuvaukseen.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Once Upon a Time in Hollywood Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone