Arvostelussa Non-Stop: ”Juonessa on enemmän aukkoja kuin juopuneita Helsingistä lähteneen reittilennon bisnesluokassa.”

Avatkaa turvavyöt

Non-Stop. Ohjaaja: Jaume Collet-Serra. Näyttelijät: Liam Neeson, Julianne Moore, Lupita Nyong’o, Scoot McNairy, Linus Roache, Michelle Dockery, Anson Mount, Bar Paly, Corey Stoll. 107 min. K-12. 2014.

Ohjaaja Jaume Collet-Serra ja tuottaja Joel Silver löivät vuonna 2014 jälleen hynttyynsä yhteen ja pyysivät Liam Neesonin päätähdittämään elokuvaansa, aivan kuten olivat tehneet edellisessäkin projektissaan (Unknown 2011). Non-Stopissa lentokonepoliisi Bill Marks (Neeson) alkaa kesken lennon saada tekstiviestejä, joissa häntä kehotetaan hankkimaan 150 miljoonaa dollaria ja siirtämään ne pyydetylle tilille. Muussa tapauksessa yksi matkustaja kuolee 20 minuutin välein. Kukaan koneessa olija ei tunnustaudu tekstiviestin lähettäjäksi tai matkustajalistan supistajaksi, joten Marks joutuu aloittamaan tutkimukset yläilmoissa.

Lentokoneen tarjoama tilarajoite on harvoin tuottanut keskinkertaista kummoisempia trillereitä tai toimintaelokuvia. Siinä ei onnistu Non-Stopkaan, vaikka sen alku on hyvin rytmitetty ja ensimmäiset käänteet toimivat juuri niin kuin pitääkin kiihdyttämällä elokuvan pulssia ja lisäämällä katsojan mielenkiintoa.

Tämän jälkeen Non-stop huononee tekstiviesti tekstiviestiltä ja kohtaus kohtaukselta kohti farssimaista loppuaan, joka vain pienin muutoksin saisi satiirin piirteitä. Valitettavasti kriittinen mieli on suopeampi elokuville, jotka paranevat loppua kohden kuin antikliimaksin tarjoaville lässähdyksille.

Hahmona alkoholiongelmainen, lentopelosta kärsivä lentokonepoliisi, joka syyttää itseään läheisensä kuolemasta ja on tuhrinut perhesuhteensa, on kuluneimmasta päästä. Hahmon syventäminen elokuvan edetessä tarkoittaa vain sitä, että helposti arvattavat seikat ripotellaan esiin vähin erin.

Joku saattaa kyseenalaistaa Neesonin kunnianhimon nähdessään hänet konttaamassa lentokoneen wc:ssä. Ottamatta kantaa pohjoisirlantilaisen ammattiylpeyteen, on hänen valintansa päärooliin elokuvan kannalta onnistunut. Neesonin miehekkäässä karismassa on tummia sävyjä, jotka tekevät hänestä uskottavan niin sankarina kuin viinaan menevänä impulsiivisena rettelöitsijänä.

Laadukas näyttelijäjoukko, johon Neesonin ohella kuuluu muun muassa Julianne Moore, häivyttää vain vaivoin Non-Stopin liukuhihnamaisuuden. Vaikka tapahtumat sijoittuvat kymmeneen kilometriin, tuntee katsoja pysyvänsä turvallisesti maankamaralla. Todennäköisyyden ja fysiikan lait unohtavan mutta näennäisen realistiseen maailman sijoittuvan elokuvan juonessa on enemmän aukkoja kuin juopuneita Helsingistä lähteneen reittilennon bisnesluokassa.

Tasapaksuuden keskellä kiehtovin yksityiskohta on Lupita Nyong’on kulmikas afrokampaus. Statistimainen rooli on valitettavan pieni jo elokuvan ilmestymisvaiheessa isoksi nimeksi nousseelle, myöhemmälle Star Wars -tähdelle.

J. K. SILVENNOINEN

Elokuva katsottavissa Yle Areenassa 28.4.20 asti

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone