Arvostelussa Michael Douglasin ja Matt Damonin tähdittämä My Life With Liberace

My Life With Liberace. Ohjaus: Steven Soderbergh. Pääosissa: Michael Douglas, Matt Damon. 118. K-12. 2013.

1950-luvulla amerikkalaisten estradien parhaiten palkattujen tähtien joukkoon noussut ja siellä AIDS-kuolinvuoteelleen asti pysytellyt viihdepianisti Liberace on turkislaahuksineen lähes yhtä elimellinen osa klassista Las Vegas -kuvastoa kuin turvonnut, tilataideteokseksi muuttunut Elvis.

My Life with Liberace (2013) pohjautuu Liberacen ”avustajana” toimineen Scott Thorsonin muistelmiin, jotka paljastivat hänen ja työnantajansa suhteen todellisen luonteen. Julkisuudessa heterona esiintynyt Liberace oli kartanonsa muurien suojissa elähtänyt elostelija ja paatunut hedonisti, joka nautti ylellisestä elämästä ja porekylvyistä nuorten miesten kanssa.

Musiikkia tärkeämpää Liberacen suosiossa olivat mahtipontinen esiintyminen, kimallus ja kontakti yleisöön. My Life With Liberacessa tämä säihke ja flirtti onnistutaan tuomaan esiin. Libarace esitetään paitsi kimmeltävänä kitschinä myös ryppyjään kauhistelevana peruukittomana vanhuksena. Kauneuden ja nuoruuden palvojan turvautuminen kauneuskirurgiaan näytetään hätkähdyttävän realistisina kuvina leikkauspöydältä.

My Life With Liberace ei naura kohteelleen, eikä tee tästä yksiselitteisen vastenmielistä hyväksikäyttäjää. Merkittävä kiitos lankeaa Michael Douglasille, joka on pitkästä aikaa parhaimmillaan. Hänen tulkinnassaan on ripaus samaa hillityn charmanttia saatanallisuutta kuin Gary Oldmanin Draculassa.

Matt Damonin valinta Thorsonin rooliin on vaikeampi pala. Damonissa on luontaista viattomuutta, mutta nelikymppinen näyttelijä on auttamattoman vanha 17-vuotiaan maalaispojan rooliin. Nuorempi näyttelijä olisi tuonut vahvemmin esiin parisuhteen epätasa-arvoisuuden ja omistusluonteen.

Kaksikon suhteessa on kiintymystä ja intohimoa mutta myös irvokkaita piirteitä Liberacen muokatessa Thorsonista omaa kultaista nukkeaan. Liberacen kullalla ja kristallilla vuorattu kartano kuvataan ahdistavana, suljettuna maailmana, Thorsonin marmorisena vankilana.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone