Arvostelussa mestariohjaaja Wes Anderssonin Isle of Dogs

Isle of Dogs. Ohjaus: Wes Anderson. Pääosissa: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand. 101 min. K7.

Wes Andersonille on muodostunut yksi sukupolvensa tunnistettavimmista elokuvallisista kielistä, jolle ominaista ovat hiotut kuvakompositiot, runsaat yksityiskohdat ja lastenkirjamaiset miljööt.

Hänen ensimmäinen animaationsa, Fantastic Mr. Fox (2009) oli sen verran pirteä ja hauska heist-sovitus lastenkirjasta, että on verraton onni, ettei auteurin kokeilu nukkeanimaation parissa jäänyt yhden elokuvan syrjähypyksi. Isle of Dogsissa ketut ovat vaihtuneet koiriksi ja animaatiojälki on entistäkin kauniimpaa.

Tulevaisuuden fantasia-Japanissa populistinen pormestari pelottelee kansaa kuonoinfluenssaepidemialla ja eristää kaikki koirat autiolle jätesaarelle oman onnensa nojaan. Pormestarin ottopoika lähtee omin päin etsimään omaa hauvaansa. Avukseen hän saa koiralauman, jonka jäsenillä on miehekkään nimet Rex, King, Duke, Boss ja Chief.

Isle of Dogsissa vain koirat puhuvat englantia. Japanin kielistä dialogia ei sen sijaan ole tekstitetty – välillä käytetään tulkkia, välillä merkitys täytyy päätellä asiayhteydestä ja elekielestä. Koirien ääninäyttelijät, joista monet ovat Anderssonin luottomiehiä, onnistuvat tekemään lakonisesta dialogista parempaa kuin se onkaan.

Japani-kuvasto sumopaineineen, haikuineen, puupiirroksineen ja susheineen on pinnalta kliseistä mutta sisältää myös kiinnostavia viittauksia ja yksityiskohtia. Jätesaari taas on vapauttanut Andersonin väribaletista totuttua tummempia sävyjä.

Itseäni Andersonin tyyli miellyttää eniten silloin, kun pikkutarkat kuvat täyttyvät vihjeenomaisesta sävystä, jossa haikeuteen ja kaipuuseen liittyy toiveikkuutta, melankoliaan omintakeista huumoria. Onneksi tämä pohjavire on hetkittäin läsnä myös Isle of Dogsissa.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa Isle of Dogs Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone