Arvostelussa menestysromaaniin pohjautuva Rannalla

McEwanin romaanin filmatisointi pyrkii tiivistämään murroskauden hengen.

Rannalla. Ohjaus: Dominic Cooke. Pääosissa: Saoirse Ronan, Billy Howle, Anne-Marie Duff. 110min. K12.

Ian McEwanin romaaniin perustuva Rannalla sijoittuu 1960-luvun Britanniaan ja nuhjuiseen merenrantahotelliin, jossa nuoripari valmistautuu hääyöhön. Tunnelma liian aikaisin tarjoillun ja kehnon illallisen aikana on hermostunut ja väkinäinen. Ja kun on aika siirtyä ounasteltuun kohokohtaan, se muuttuu entistä ahdistuneemmaksi.

Florence (Saoirse Ronan) on lupaava viulisti, Edward (Billy Howle) tietokirjailijan urasta haaveileva historian opiskelija. Pari vaikuttaa epäsuhtaiselta niin käytöstapojensa, luokkataustansa kuin musiikkimakunsa suhteen, mutta todelliset ongelmat ovat syvemmällä. Nekään eivät olisi ylipääsemättömiä, elleivät huono itsetunto ja vaikenemisen kulttuuri niistä sellaisia tekisi.

1960-luvun seksuaalisen vapautumisen ja nuorisokulttuurin iloisemmat sävelet eivät kantaudu nuorenparin kalseaan hääsviittiin, jonka kokolattiamatossa löyhkää viktoriaanisen tapakulttuurin tunkkaisuus.

Florencen ja Edwardin voi nähdä brittiläisen konservatiivisuuden ja kasvatuksen uhreina, jotka ovat opetelleet petipuuhat kirjan sivuilta ja muokanneet valintansa haaveidensa sijaan yhteiskunnan normien ja odotusten mukaisiksi.  Molemmat kärsivät kokemattomuudesta, häpeästä ja keskustelutaitojen puutteesta, mutta Florencen kohdalla vihjataan myös vakaviin lapsuuden traumoihin.

Avainkohtauksessa Chesil Beachin rannikosta rakennetaan komeaa mutta niin metaforista ympäristöä, että se on selittää itsensä puhki. Suurin moite koskee kuitenkin kahta jälkinäytöstä, joita ei romaanista löydy. Aikahypyistä jälkimmäinen rikkoo siirappisuudessaan ja odotuksenmukaisuudessaan elokuvan tyylin ja tunnelman.

Teatteriohjaajana tunnetun, aiemmin William Shakespearen näytelmien tv-sovituksia ohjanneen Dominic Cookin varsinainen esikoiselokuva on kaikesta huolimatta pääpiirteissään tasokas brittidraama, joka rakentuu erityisesti pääosaparin roolisuorituksille ja Sean Bobbittin kuvaukselle.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Rannalla Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone