Arvostelussa Liam Neesonin tähdittämä Kylmä kosto

Luminen kostoretki on tarpeeton uudelleenfilmatisointi.

Kylmä kosto. Ohjaus: Hans Petter Moland. Pääoassa: Liam Neeson. K16. 119 min.

Nels Coxmanilla (Liam Neeson) on tärkeä tehtävä pitää vuoristokylän tiet ajokunnossa. Kun hänen poikansa kuolee hämärissä olosuhteissa, aloittaa auramies yhden miehen kostonsa, jossa hän rikollinen rikolliselta pieksee esiin tiedot poikansa yliannostuksesta vastuussa olevista. Vasikat hän säilöö ruumispusseissa hyisiin vesiin, kunnes jäljellä on enää suurin teuras.

Hans Petter Molandin humoristinen kostotarina Lumiauramies (2014) pääsi Suomessakin teatterilevitykseen, joskaan katsojia se ei paljon saanut. Kovin vähän on muuttunut norjalaisen itsensä ohjaamassa englanninkielisessä uudelleenfilmatisoinnissa Kylmä kosto: Dickman on vaihtunut Coxmaniksi, Norjan vuoristo Kalliovuoriin, serbialainen rikollisjengi ute-heimon alkuperäisasukkaisiin.

Norjalaisversiossa ärsyttävintä oli huumeparonin yksiulotteinen, yliviritetty kohkaaminen, joka jostain syystä on haluttu säilyttää.  Lumihuippuiset vuoret kehystävät edelleen lähes jokaista kuvaa, ja lunta pyryttää jatkuvasti.

Taksikuskin (1976) Travis Bicklen tapaan kadut roskasakista keltaisella ajoneuvollaan siivonneena auraajana nähtiin alun perin Stellan Skarsgård. Kovanyrkkisen kostajan toimintarooleihin viimeisen kymmenen vuoden aikana tottunut Neeson on rooliin turhankin ilmeinen valinta, jonka lakonisuus ja kivikasvoisuus vain korostavat sivuhahmojen karrikointia.

Juonta edistämätön, näennäisen joutavanpäiväinen, odottavien ihmisten turinaa jäljittelevä dialogi muistuttaa englanninkielisenä ja pohjoismaista hyvinvointivaltiota erilaisista näkökulmista käsittelevistä aiheista riisuttuna entistä selvemmin Tarantino-pastissia.

Yllättäen myös Kourallinen dollareita -henkinen, kahden rikollisjärjestön kilpailu ja oikeuden omiin käsiinsä ottavan ulkopuolisen kostajan tuottama western-parodiakin latistuu, kun tapahtumat on siirretty Yhdysvaltoihin ja mukaan on ympätty Amerikan alkuperäisväestöä.

Kun Lumiauramiehen hauskimmat oivallukset ovat turhan hyvässä muistissa, Kylmän koston huonot puolet korostuvat. Niille, jotka eivät ole nähneet alkuperäisversiota, se toiminee kuitenkin hupsuna kertakäyttöviihteenä.

J. K. SILVENNOINEN

Katso Kylmä Kosto Elisa Viihde Vuokramossa

Katso Lumiauramies Elisa Viihde Vuokraamossa

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone