Arvostelussa Le Mans 66 – täydellä teholla: ”Kiihkeintä taistoa ei käydä radalla vaan kabineteissa.”

Miehet ja autot äärirajoilla

Le Mans 66 – Täydellä teholla. Ohjaus: James Mangold. Pääosissa: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Ray McKinnon & JJ Feild. 153 min. K12. 2019.

Autourheiluun pohjautuvia näytelmäelokuvia tulee harvakseltaan, hyviä vielä harvemmin, mutta kömpelösti ”suomennettu” Le Mans 66 – Täydellä teholla (alk. Ford v. Ferrari) kuuluu ehdottomasti ensin mainittuun kategoriaan ja pääsee melko lähelle myös jälkimmäistä.

Elokuva sijoittuu legendaarisen La Mansin 24 tunnin autokisan ympärille, jota koko 1960-luvun alkupuoliskolla hallitsi suvereenisti Ferrari. Italian punaiselle orille häviämään ja automerkkinsä laskevaan myyntiin kyllästynyt Henry Ford II (Tracy Letts) pättää palkata kyseisen kilpailun aikoinaan voittaneen mutta terveysongelmiensa takia kuskin hommista eläkkeelle jääneen Carroll Shelbyn (Matt Damon) suunnittelemaan voittavan kilpa-auton. Kuskiksi Shelby haluaa kuumahermoisen mutta nopean Ken Milesin (Christian Bale), jonka luonne ei tunnu istuvan suuryrityksen toivomaan imagoon.

Toisin kuin James Huntin ja Niki Laudan välisestä taistelusta kertoneessa Rushissa (2013) kiihkeintä taistoa ei käydä nyt radalla vaan autonvalmistajien kabineteissa. Jännitteet rakentuvat paitsi Ferrarin ja Fordin myös erityisesti Milesin ja sliipattujen pukumiesten välille. Myös Shelbyn ja Milesin välinen ystävyys ja luottamus joutuvat koetukselle. Kulissien takainen suhmurointi onkin elokuvan kiinnostavin anti.

Tapahtumia on dramatisoitu paremmin Hollywood-kaavaan sopiviksi ja samalla vesitetty niiden tosipohjaisuutta. Etenkin pakollisten konnien rakentaminen stereotypioiden ja kliseiden varaan syö tarinan uskottavuutta.

Balen paksuun brittiaksenttiin tottuminen ottaa aikansa, mutta loppujen lopuksi hän ja Damon tekevät riittävän hyvää työtä, ettei mieli ala haikailla pääosiin alun perin kaavailtujen Brad Pittin ja Tom Cruisen perään. Testosteronin ja bensiinin katkuiseen, alkukantaisten miesten maailmaan on Caitriona Balfelle kirjoitettu ns. kiintiönaisen rooli Milesin vaimona.

Olen helpohko kohde moottoriurheilun romantisoinnille, mutta kuljettajien tapa tuijotella toisiaan silmiin ohitustilanteissa tuntuu paitsi koomiselta myös silkalta hulluudelta. Myös toistuvat lähikuvat kierrosmittarista ja kädestä vaihdekepillä alkavat syödä itseään. Ajamisen kuvauksessa vertailu Steve McQueenin tähdittämään Le Mansiin (1971) kääntyykin väistämättä jälkimmäisen eduksi.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone