Arvostelussa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

guernsey_02430_rt

Ohjaus: Mike Newell. Pääosissa: Lily James, Michiel Huisman. Kesto: 122 min. K12.

Toisin kuin emäsaarensa, brittiläinen Guernsey kärsi toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehityksestä. Miehittäjät osoittautuivat todellisiksi natseiksi takavarikoidessaan saaren elikot ja asettaessaan ulkonaliikkumiskieltoja. Sääntöjä rikkoneet asukkaat sepittävät hätävalheen kirjakerhosta, joka jatkaa toimintaansa myös sodan päätyttyä. Klubista ja etenkin yhdestä sen jäsenestä kiinnostuu myös saarelle saapuva, kuuluisahko kirjailija Juliet (James).

Mike Newellin (Neljät häät ja yhdet hautajaiset) ohjaamassa elokuvassa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville omaperäisintä on nimi, ja sekin on lainattu romaanista. Pohjatekstinä olleesta kirjeromaanista muistuttaa elokuvan henkilöiden pakonomainen tarve lukea kirjeitä ääneen.

Ryysyisen sikafarmarin (Huisman) ja hienostuneen lontoolaisen kirjailijattaren tarina etenee odotuksenmukaisesti kuin eroottisessa novellissa. Tosin sillä erolla, että toiminta on siveellistä kuin kuvaamansa ajan moraaliset ihanteet.

Tuloksena on tyypillistä, luokkarajat ylittävää romanttista eskapismia. Mukaan on ympätty pieni poissaolevaan henkilöön liittyvä mysteeri, jonka avulla jaloista ja herttaisista ihmisistä tehdään vielä vähän sympaattisempia.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on kuin brittiläinen tv-draama: puvustukseen ja miljöön rakentamiseen on panostettu, maailma on lämminhenkinen, siloteltu ja turvallinen. Mielikuvaa vahvistaa se, että monet näyttelijät ovat Downton Abbeysta tuttuja. Merkittävin ero tv-sarjaan on se, ettei hahmoihin ennätä kiintyä elokuvan mitassa.

Lily James vetää pääroolin hitusen yli, mikä viittaa kehnoon näyttelyyn tai siihen, että Juliet olisi teennäinen tunteissaan. Jälkimmäinen vaihtoehto taas on syvässä ristiriidassa elokuvan tapahtumien ja hengen kanssa.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone