Arvostelussa Jessice Fellowesin dekkariuutuus – ”Mitfordin skandaali on monikerroksinen murhamysteeri parhaasta päästä”

Jessica Fellowes: Mitfordin skandaali – Otava 2020

Mitfordin skandaali on Jessica Fellowesin kolmas dekkari Mitfordin perheen ja Louisa Cannonin murhamysteereistä. Fellowesin setä kirjoitti ja tuotti kuuluisan englantilaisen yläluokan TV-sarjan Downton Abbeyn. Fellowes kirjoitti TV-sarjan kirjoiksi.

Päähenkilö Louisa Cannon on nuori köyhän perheen hyväksikäytetty lapsi, joka teini-iässä karkaa julman isänsä luota ja ryhtyy rakentamaan elämäänsä itsenäisenä naisena.

Tapahtumat on sijoitettu iloiselle 20-luvulle, sotien väliseen muutoksen aikaan. Modernit naiset itsenäistyvät. He polttavat tupakkaa ja käyttävät housupukuja ja nauravat pelotta ja ilmaisevat kysymättä mielipiteensä. Vanha Viktoriaaninen aika Englannissa on häviämässä. Hitler on nousemassa valtaan Saksassa.

Louisa työskentelee lapsenvahtina ja seuraneitinä ja hänen kauttaan Fellowes kertoo yläluokkaisen englantilaisperheen vastoinkäymisistä ja rikollisista toimista. Mitfordin perhe on oikeasti ollut olemassa. perheen kuusi sisarta ja yksi veli, jota ei mainita, joutuvat traagisten väkivaltaisten tapahtumien keskelle sekä oikeassa elämässään että Fellowesin kirjoissa.

Tarina alkaa hienoston juhlista Lontoossa. Upeat juhlat päättyvät veriseen palvelustytön kuolemaan. Tästä alkaa varsinainen kuolemantanssi, ruumiita tulee.

Jessica Fellowes kirjoittaa toiminnallista tekstiä. Mutta hän pystyy kuvailemaan englantilaisen yläluokan elämää 20-luvulla kuin olisi itse ollut paikanpäällä. Downton Abbeyn kirjoittaminen ja TV-sarjan seuraaminen ovat upottaneet kirjailijan syvälle sen ajan maailmaan.

Kuin vastapainoksi rikkaiden pinnalliselle elämälle Fellowes kuvaa köyhyyttä ja nuoren Louisan kamppailua realistisen karheasti. Murhat, onnettomuudet, itsemurhat ja tappavat sairaudet seuraavat toisiaan raakoina ja todellisina. Fellowes ei ole siloitellut kahden kerroksen väen erilaisia maailmoja.

Keksittyjen henkilöiden sekaan kirjailija on siroitellut aikansa todellisia kuuluisuuksia kuten kirjailija Evelyn Waughin ja taiteilija Dora Carringtonin.  

Mitfordin tarina on monikerroksinen murhamysteeri parhaasta päästä. Louisan ja Mitfordin sisarusten rikostutkinnat jatkunevat seuraavassa osassa kohti arvaamatonta Toista Maailmansotaa. Ja onhan siinä hyppysellinen romantiikkaakin.

Jussi Wahlgren

Mitfordin skandaali on saatavana äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte äänikirjasta täällä.

Brittiläinen Jessica Fellowes (.1974) on toimittaja-kirjailija, joka tunnetaan muun muassa rakastetun Downton Abbey -sarjan kirjaversioiden tekijänä. Hän on Downton Abbeyn luojan Julian Fellowesin veljentytär.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone