Arvostelussa Jasper Pääkkösen tähdittämä BlacKkKlansman: ”Parasta Spike Leeta pitkiin aikoihin.”

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman. Ohjaus: Spike Lee. Pääosissa: John David Washington, Adam Driver. 135 min. K12.

Ron Stallworth (John David Washington) ja Flip Zimmerman (Adam Driver) soluttautuivat 1970-luvulla poliisin peiteoperaatiossa Ku Klux Klanin Coloradon jaostoon. Erikoisen ja erityisen vaarallisen tehtävästä teki se, että Stallworth oli musta ja Zimmerman juutalainen.

Tarina voisi olla epäuskottavan tusinakomedian käsikirjoituksesta, mutta kyseessä on tosipohjainen ja kantaaottava rikosdraama. Spike Lee palaa BlacKkKlansmanissa aiheisiin ja teemoihin, joista hänet parhaiten tunnetaan (Do the Right Thing, 1989;  Malcolm X, 1992). Viittaukset blaxtoitaatioon ja D. W. Griffithin Kansakunnan syntyyn (1915) muistuttavat puolestaan elokuvan voimasta rodullisen identiteetin tai rasististen ajatusten vahvistajana.

Lee on aikaistanut kuvaamiaan tapahtumia miltei kymmenellä vuodella saadakseen mahdutettua mukaan Vietnamin sodan ja Mustat pantterit. BlacKkKlansman ei kuitenkaan kerro pelkästään menneestä vaan myös nykypäivän Yhdysvalloista. Toisaalta sen satiiriset piirteet syövät draaman jännitystä, toisaalta alleviivaa tyyli huumorin iskevyyttä. Tästäkin huolimatta kyseessä on paras Spike Leen elokuva pitkiin, pitkiin aikoihin. Vaikuttaakin ilmeiseltä, ettei Lee halua ensisijaisesti viihdyttää vaan avata katsojien silmiä epäkohdille.

Ikään kuin dialogiin ujutetut Donald Trumpin sloganit ja ensi-illan ajoittaminen Charlottesvillen mellakoiden vuosipäivään eivät olisi riittäneet, on lopuksi luvassa uutiskuvaa kyseisestä kuolonuhrin vaatineesta mielenilmauksesta ja Trumpin antamista, siihen liittyneistä idioottimaisista kommenteista. Ratkaisu on samankaltainen kuin Lars von Trier Manderlayssa (2005) mutta ei nyt herätä yhtä syvää harmitusta. Harry Belafonten ja Alec Baldwin monologit sen sijaan toimivat niin hyvin, etteivät tunnu irrallisilta.

Jasper Pääkkönen tekee ison sivuosan vihaisena ja arvaamattomana rasistina. Roolissa on paljon samaa kuin hänen ensimmäisessä kansainvälisessä elokuvaroolissaan brittiläisessä Jet Trashissa (2016) – se on nyt vain isompi ja onnistuneempi.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa BlacKkKlansman Elisa Viihteestä

Vuokraa Jet Trash Elisa Viihteestä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. ”Roolissa on paljon samaa kuin hänen ensimmäisessä kansainvälisessä elokuvaroolissaan brittiläisessä Jet Trashissa (2016) – se on nyt vain isompi ja onnistuneempi.”

    Mitä ihmettä… Eihän näissä ole mitään samaa? 🙂 Siitä kyllä samaa mieltä että BlacKkKlansmanin rooli paljon paljon parempi.

Kommentit suljettu.