Arvostelussa Jaco – basistin elämä ja kuolema: ”Tekee kunniaa musiikilliselle neuroudelle mutta ei kaunistele hankaluutta ja arvaamattomuutta ihmisenä.”

Jaco – basistin elämä ja kuolema. Ohjaus: Paul Marchand, Stephen Kijak. 111 min. 2014.

Jaco – basistin elämä ja kuolema kertoo nimensä mukaisesti Jaco Pastoriuksen (1951–1987) lyhyen elämän. Maailman kaikkien aikojen parhaana sähköbasistina yleisesti pidetty Pastorius muistetaan ensisijaisesti jazzin supertähtenä, mutta miehen monipuolisuus ja laaja-alainen vaikutus paljastuvat jo häntä dokumentissa ylistävien basistien nimilistan perusteella: Sting, Darryl Jones (Rolling Stones), Flea (Red Hot Chili Peppers), Geddy Lee (Rush) ja dokumentin toisena tuottajana toiminut Robert Trujillo (Metallica) muutamia mainitsekani.  Kehujen lisäksi tarjolla on keikkataltiointeja muistuttamassa, että sanoille on katetta.

Haastateltavat tekevät kunniaa Pastoriuksen musiikilliselle neuroudelle mutta eivät kaunistele hänen hankaluuttaan ja arvaamattomuuttaan ihmisenä. Eräs bändikaveri vertaa Jacon kanssa soittamista yölliseen hyppyyn lentokoneesta alasti LSD-huuruissa, ja Joni Mitchellin kuvailema käytös muistuttaa lähinnä koulukiusaamista.

Dokumentti nivoo yhteen 35-vuotiaana baaritappelussa kuolleen Pastoriuksen musiikillisen kehityksen ja merkityksen sekä konstikkaan persoonan. Elämä kodittomana katumuusikkona jää kuitenkin edelleen hämäräksi ajanjaksoksi, koska Pastorius oli jo tuolloin etääntynyt perheestään ja ystävistään, joten ensi käden tietoa noista vuosista ei ole enää saatavilla.

J. K. Silvennoinen

Jaco – basistin elämä ja kuolema Yle Areenassa 21.6. asti

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone