Arvostelussa ilmastonmuutoksen jälkeistä maailmaa kuvaava scifielokuva Snowpiercer

Raiteilta suistunut maailma

Snowpiercer. Ohjaus: Joon-ho Bong. Pääosissa: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Ed Harris, John Hurt, Alison Pill. 126 min. K-16. 2013.

Lähitulevaisuudessa tiedemiesten epäonnistunut yritys pysäyttää ilmaston lämpeneminen johtaa uuteen jääkauteen. Lumen peittäessä maan nousee ihmiskunta kiskoilla kiitävään Nooan arkkiin, joka tuottaa itse energiansa ja kiertää maapalloa ikiliikkujan tavoin asemille pysähtymättä.

Bisnes- ja turistiluokan sijaan junassa myydään paluulippuja 1800-luvun luokkayhteiskuntaan. Köyhät taistelevat hengestään ahtaassa takaosassa etuoikeutettujen viettäessä ylellistä ja nautintojen kyllästämää arkea keulassa. Kuoriaisista jauhetuilla energiapatukoilla elävät slummijunalaiset kyllästyvät lopulta oloihinsa ja nousevat kapinaan.

Scifi sijoittuu usein tulevaisuuteen ja esittelee teknologisia uudistuksia mutta käsittelee silti ihmistä ja nykyhetken ongelmia. Niin on laita Snowpiercerissäkin, jonka postapokalyptisen dystopian vertauskuvallisuus on yhtä konstailematonta kuin ulkohuussin mekaniikka, eikä miniatyyriyhteiskunnan ongelmien ja rakenteen samankaltaisuutta oman todellisuutemme kanssa piilotella.

Elokuva arvostelee kapitalistista harvainvaltaa, jossa rikkaimmat omistavat kaiken ja köyhimmät hädin tuskin kehoaan tai lapsiaan. Tilda Swintonin esittämä Mason, joka on kuin irvokas imitaatio Margaret Thatcherista, perustelee alistamisen ja hyväksikäytön luonnollisen tasapainon säilyttämisellä. Jumalalliseen asemaan kohonnut, moottorin keksinyt ja siitä huolehtiva Wilford (Ed Harris) on häikäilemätön yksinvaltias mutta hänen ajatuksensa ja toimintansa samalla tavoin loogisia kuin sotasuunnitelma ylipäällikön karttapöydällä.

Snowpiercer on, aiemmin muun muassa Memories of Murderin (2003) ja The Hostin (2006) ohjanneen, eteläkorealaisen Bong Joon-hon ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Tuekseen hän on saanut maanmiestensä lisäksi tukun nimekkäitä britti- ja yhdysvaltalaisnäyttelijöitä.

Aasialaiseen elokuvaan Snowpierceriä yhdistää lähinnä väkivallan raakuus ja estetisointi, jossa hyödynnetään kuvaustekniikoita ja kerrontaa monipuolisesti. Käsivarakameran, erikoislähikuvien ja hidastusten lisäksi mukana on muun muassa vartijan yökiikarin kautta esitetty kohtaus.

Vaunu kerrallaan etenevä vallankaappaus paljastaa aina seuraavan oven avautuessa kapinallisia hämmentäviä ympäristöjä. Yläluokan kimalteleva yltäkylläisyys samoin kuin ikkunoista näkyvät avarat ja valoisat lumipreeriat muodostavat julman kontrastin junan peräpään ahtaille ja kelmeästi valaistuille sisätiloille ja niiden steampunk-henkisille estetiikalle.

Vaunujono esitetään herkkänä ekosysteeminä, jonka lakeja ei voi kumota sellaisenaan. On joko elettävä niiden ehdoilla, luotava kokonaan uusi järjestelmä tai astuttava junan ulkopuolelle.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa  Snowpiercer Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone