Arvostelussa Evil Dead: ”Kunnianhimoinen ja tyylikäs päivitys.”

Evil Dead

Verinen huumevieroitus

Evil Dead. Ohjaus: Fede Alvarez. Pääosissa: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas. 91 min. K-16. 2013.

The Evil Dead (1981) oli pienen budjetin, talkoohengen ja nuoruuden innon suvereeni voimannäyte, jolla 18-vuotias Sam Raimi pääsi näyttämään lahjakkuutensa. Synkän huumorin ja kauhuaineksen yhdistelmä jalostettiin poikkeuksellisen onnistuneessa jatko-osassa, Evil Dead 2:ssa (1987), vielä piirun pidemmälle.  Persoonallisessa mutta kehnohkossa Pimeyden armeijassa (1992) liikuttiin jo toisessa genressä, ja yhteistä edeltäjiin oli lähinnä pääosassa nähty Bruce Campbell.

Raimi ja Campbell ovat jälleen istahtaneet tuottajan jakkaralle, sillä jokainen ikäluokka tarvitsee omat teininsä, jotka sörkkivät veristä lattialuukkua, lukevat muinaisia loitsuja ja joutuvat demonien riivaamiksi.

Fede Alvarezin ohjaama, tavallista kunnianhimoisempi päivitys on löytänyt verisen keskitien pitämällä nostalgian nälkäiset tyytyväisinä mutta suoraa kopiointia välttäen. Erityisen tyylikäs valinta on käsityön korostaminen tehosteissa digitaalisuuden kustannuksella, onhan rosoinen kädenjälki merkittävä osa originaalin viehätystä.

Lähtöasetelmat ovat ennallaan, mutta tarinaa on päivitetty nykyteinien makua paremmin kosiskelevaksi ihmissuhdekeitokseksi, jossa joukko nuoria järjestää ystävälleen huumevieroituksen. Suoria viittauksia vanhaan ovat muun muassa nopeat kamera-ajot metsästä kohti mökkiä ja motorisoitujen työkalujen keskeinen asema taistelussa pimeyden voimia vastaan. Kohtauksista pahamaineisin, riidanhaluisen metsän ja neidon välinen, suhteellisen yksipuolinen seksiakti, on säilytetty mutta vapauksia ottaen.

Aivan kuten vuoden 2010 versiossa A Nightmare on Elm Streetistä, suurin irtiotto edeltäjiin on huumoriaineksen huuhtoutuminen synkistelyn tieltä. Komiikkaa on tosin demonin valtaan joutuvan, riettauksia kähisevän Mian (Jane Levy) olemuksen lainaamisessa William Friedkinin Manaajan Reganilta.

Evil Dead ei yllä alkuperäisen hillittömään energiaan ja kekseliäisyyteen, mutta ei myöskään häpäise sen perintöä. Aikaa se ei esikuvansa tavoin tule kestämään mutta yhden katselukerran mainiosti. Kauhuelokuvana uutukainen luottaa liiaksi sokkiefektien tehokkuuteen, eikä tavoita ympäröivän metsän luomaa klaustrofobiaa, vaikka tapahtumapaikkana on säilytetty syrjäinen mökkipahanen. Ironisesti ympäristö muistuttaa enemmän juuri tämänkaltaisia elokuvia parodioineen The Cabin in the Woodsin miljöötä.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa Evil Dead Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone