Arvostelussa Clint Eastwoodin tosipohjainen Richard Jewell

Sankarin valokeilasta kuulustelulampun alle

Richard Jewell. Ohjaus: Clint Eastwood. Pääosissa: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell. 131 min. K12.

Clint Eastwood jatkaa Richard Jewellillä viime vuosien kiivasta työtahtiaan. Samalla jatkuu myös hänen kiinnostuksen tosielämän yhdysvaltalaissankareiden kuvaamiseen, minkä vuoksi miehen uusin ohjaus on eräänlaista löyhää temaattista jatkoa elokuville Sully, American Sniper ja 15.17 Pariisiin.

Atlantan vuoden 1996 olympialaisten aikaan Olympiapuiston vartijana toiminut Richard Jewell teki ilmoituksen epäilyttävästä repusta. Pommi ehti räjähtää, mutta Jewellin nopean toiminnan ansiosta evakuointi ehdittiin aloittaa, mikä säästi varovasti arvioiden kymmenten ihmisten hengen. Jewellin sankaruutta ehdittiin juhlia vain hetki ennen kuin FBI alkoi pitää häntä ”lone bomber”- profiloinnin perusteella epäiltynä.

Jewell esitetään kolmekymppisenä yksinäisenä peräkamaripoikana, joka on työssään sietämättömän virkaintoinen päällepäsmäri. Paul Walter Hauserin hienon roolityön avulla hän kuitenkin kerää katsojan sympatiat puolelleen median ja FBI:n ajojahdin viattomana uhrina.

Sen sijaan ns. vastapuoli esitetään yksioikoisessa valossa ja on tiivistetty kahteen surkeasti kirjoitettuun hahmoon. Olivia Wilden esittämä toimittaja ja Jon Hammin FBI:n agentti ovat vastenmielisiä ammattikuntansa stereotypioita. Näistä kyseenalaisempi on kuitenkin ensin mainittu perustuessaan todelliseen henkilöön.

J. K. Silvennoin

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone