Arvostelussa ”Book Club”

hero_b-club

Book Club – Väreileviä lukunautintoja on kuin huonosti ikäännytetty versio Sinkkuelämästä tai Fifty Shades -trilogian mainos.

Book Club – Väreileviä lukunautintoja. O: Bill Holderman. PO: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen. 104 min. K7.

Book Club – Väreileviä lukunautintoja lukeutuu kasvaneeseen joukkoon iäkkäämmälle yleisölle suunnattuja elokuvia. Ymmärrän, miksi näitä elokuvia yhdistävät vanhenemiseen liittyvät teemat ja karismaattiset veteraaninäyttelijät. Yhtä ilmeistä ei ole, miksi niissä tuppaa olemaan myös laiska käsikirjoitus.

Tällä kertaa jälkimmäisestä kärsivät katsojan ohella Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen ja Mary Steenburgen. He esittävät neljää ystävätärtä, joiden lukupiirin kuukauden kirjana on E.L. Jamesin Fifty Shades of Gray. Ensin teosta paheksutaan, sitten sen ääressä kikatellaan ja punastellaan kuin pikkutytöt, mutta lopulta se saa naiset pohtimaan omaa parisuhde- ja seksielämäänsä.

Mukana on leski (Keaton), joka kärsii ylihuolehtivien tyttäriensä holhouksesta, ikisinkku Vivian (Fonda), joka nauttii miehistä ilman kahleita vaikka sidonnasta fantasioikin, rakkaudellisessa mutta seksittömässä liitossa elävä Carolin (Steenburgen) sekä Sharon (Bergen), joka ei ole päässyt yli erostaan.

Heidän lukupiirinsä tuntuu paitsi keskiluokkaiselta tekosyyltä sirpaista pari pulloa viiniä päiväsaikaan myös TV-Shopilta, jossa joukko teennäisiä ihmisiä huokailee ja hykertelee tuotteen äärellä etukäteen sovituissa kohdissa.

Kaikesta huolimatta elokuva on kovin häveliäs ja konservatiivinen. Elämää nähneet ja omillaan toimeen tulevat naiset taipuvat yllättävän helposti ulkopuolelta syötettyyn ajatukseen siitä, mitä on onnellinen ja täysi elämä.

Bill Holdermanin kokemattomuus ohjaajana ja käsikirjoittajana paljastuu etenkin dialogissa ja kyvyttömyydestä uuttaa komiikkaa arjen noloista tilanteista. Puutteita pyritään paikkaamaan tosi-tv:stä ja kehnoista komedioista tutulla pimputtelumusiikilla, jonka tehtävä on korostaa joko tilanteiden humoristisuutta tai tunteellisuutta.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone