Arvostelussa All the Money in the World: ”Erikoisen elokuvasta tekee seikka, joka ei paljastu sitä katsomalla.”

all-the-money-in-the-world-1

Ohjaus: Ridley Scott. Näyttelijät: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Christopher Plummer, Romain Duris, Charlie Plummer. 133 min. K16.

John Paul Getty III (Charlie Plummer) oli jo 16-vuotiaana lupaava seurapiirielostelija, kun hänet lastattiin lupaa kysymättä auton perälle Roomassa vuonna 1973. Syynä tämän playboyn ja hipin välimuodon paketoimiselle ei ollut hänen ulkoinen olemuksensa vaan se, että hän oli maailman ensimmäisen miljardöörin, Jean Paul Gettyn pojanpoika.

Kidnappaajien harmiksi isoisä oli paitsi pohjattoman rikas myös itara ja kova kauppamies. Nuorukainen virui rikollisjärjestön kauppatavarana surkeissa oloissa kuukausitolkulla isosiän yrittäessä neuvotella kohtuullisempaa kauppasummaa. Edes pojanpojan korvan tipahtaminen postiluukusta ei hillinnyt öljymiljardöörin halua tinkiä loppujen ruumiinosien hinnasta. John Paul Getty II:ta lunnasvaatimukset kiinnostivat vielä isäänsäkin vähemmän, äidiltä taas puuttuivat tarvittavat rahat.

Ridley Scottin ohjaaman All the Money in the World on tosipohjainen mutta väritetty, jokseenkin perinteinen kidnappausdraama, jonka rinnalla kulkee tragedia rahan turmelevasta vaikutuksesta. Elokuvallisesti John Paul Getty III:n (Charlie Plummer) kohtaloa kiinnostavampaa on hänen äitinsä Gail Harrisin (Michelle Williams) ja miljardööri Gettyn (Christopher Plummer) keskinäinen taistelu, mistä näkökulmasta olisin voinut katsoa koko elokuvan.

Vaikka Getty esitetään rikkaan miehen pilakuvana hänen suostuessaan maksamaan lunnaista vain verovähennykseen kelpaavan osuuden, on hänen hahmossaan myös traagisia piirteitä. Turvajärjestelmien ympäröimä, yksinäinen vanhus elää kuin vapautensa menettäneenä mutta erilaisessa vankilassa kuin pojanpoikansa. Kiinnostava on myös vihjaus, että lastenlasten huoltajuuden menettäminen väärään sukuun oli öljypohatalle kidnappaukseen rinnastuva tappio.

Erikoisen All the Money in the Worldista tekee seikka, joka ei paljastu sitä katsomalla. Elokuva oli ehditty jo kuvata valmiiksi roolituksella, jossa vanhaa Gettya näytteli Kevin Spacey. Kun Spaceyn maine ja pahimmassa tapauksessa koko loppu-ura näyttelijänä valuivat #metoo-kampanjan myötä viemäristä, päätti Scott, ettei anna saman tapahtua omalle elokuvalleen.

Ohjaajalle siunaantui vain muutama viikko aikaa etsiä rooliin uusi näyttelijä sekä kuvata ja jälkituottaa kohtaukset uudelleen ennen ensi-iltaa. Hätiin saapui Christopher Plummer, jonka kanssa kohtaukset purkitettiin uusiksi yhdeksässä päivässä – vieläpä pääosion alkuperäisillä kuvauspaikoilla.

Hätäinen aikataulu ja näyttelijän valmistautumattomuus eivät näy katsojalle lopulta mitenkään negatiivisesti. Plummer lienee roolissa jopa Spaceyta uskottavampi, sillä liki yhdeksänkymppistä miestä ei tarvitse käsitellä digitaalisesti tai maskeerauksen avulla vanhannäköiseksi. Kanadalainen onnistuu myös tuomaan yllättävää huumoria ja lämpöä hahmoon, jonka inhimillisimmät piirteet ovat rakkaus itseen ja taiteeseen.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone