Arvostelussa Alex Schulmanin mestarillisen psykologinen romaani: ”Elonjääneet yllättää lukijan vielä viime sivuilla”

Alex Schulman: Eloonjääneet – Nemo/Otava 2021

Eloonjääneet on ruotsalaisen menestyskirjailijan Alex Schulmanin ensimmäinen aidosti fiktiivinen, mestarillisen psykologinen romaani. Kaikissa aikaisemmissa kirjoissaan hän on käsitellyt oman perhe-elämänsä vaikeita kipukohtia ja elinikäisiä traumoja. Samat teemat esiintyvät myös Eloonjääneissä, mutta nyt päähenkilöt ovat mielikuvituksen tuotetta.

Varsinainen kertomus alkaa takaumasta, jossa kolme kouluikäsitä veljestä viettävät kesälomaa mökillä äidin ja isän kanssa. Näennäisen tyynen ja onnellisen perheyhteisön kuviot ovat kuitenkin jo särkyneet ja lukija hätkähtää vähän väliä vanhempien henkistä väkivaltaa ja vastuuttomuutta.

Veljekset kinastelevat paljon, mutta todellisen hädän hetkellä lyöttäytyvät yhteen ja auttavat toinen toistaan selviytymään uhkaavista tilanteista. Benjamin, keskimmäinen veljeksistä, on tarkkailija ja sovuntekijä, isoveli Nils hermostunut ja riidanhaluinen ja pahnan pohjimmainen Pierre parhaansa mukaan menossa mukana kuin rakkikoira.

Nykyhetkessä veljekset ovat aikuisina palanneet kesämökille sirotellakseen kuolleen äidin tuhkat järven rantaan.

Schulman kuljettaa tarinaa vuorotahtiin nykyisyydessä ja menneisyydessä. Äidin elämän hän käy läpi käänteisesti tuhkauurnasta tämän vanhuuden vuosiin ja avioliiton ja perhe-elämän kipupisteisiin.

Schulmanin lauseet ovat koruttoman kauniita. Niiden voima on nimenomaan siinä, etteivät ne rönsyile, eivätkä osoittele. Suomentaja Jaana Nikula on onnistunut käännöstyössään taas hienosti.

Veljekset jaksavat vielä aikuisenakin riidellä ja fyysisesti käydä toistensa kimppuun. Vanhat, lapsuudessa syntyneet traumat pyrkivät väistämättä pintaan ja kesämökin lapsuuden kesä saa uusia raskaita ulottuvuukisa.

Schulman kuvaa luontoa ja tapahtumien ympäristöä pitkästi ja syvällisesti. Myrskyt, yön tummuus, autiot moottoritiet ja valkoisten hankien timanttipölyt kuvaavat vahvasti veljesten ja vanhempien tunnetiloja.

Lapset kasvavat ja vanhemmat heikkenevät. Nuoret aikuiset miehet yrittävät selviytyä työelämän ja parisuhdekiemuroiden haasteista parhaansa mukaan.

Kun Schulman on saanut tarinansa päätökseen hän yllättää lukijan vielä viime sivuilla. Dramaattinen menneisyyden salaisuus asettaa koko kertomuksen aivan uudenlaiseen valoon.

Jussi Wahlgren

Elonjääneet on saatavilla myös äänikirjana ja e-kirjana. Kuuntele näyte.

Kuva: Alexander Dahl

Alex Schulman (s. 1976) on tunnettu ruotsalaiskirjailija ja toisen polven julkkis. Hänen suomalainen isänsä Allan oli tunnettu tv-tuottaja ja toimittaja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone