Arvostelussa 1980-luvun tietokonepeliin pohjautuva Rampage: Big Meets Bigger

WEB_rampage_giant_monster_movie_history

Rampage: Big Meets Bigger. Ohjaus: Brad Peyton. Pääosassa: Dwayne Johnson. 108 min. K12.

Olen sen ikäinen, että Rampage-kolikkoppelin ääressä vietetyt hetket kuuluvat lapsuusmuistoihini. Voisin siis suhtautua sen pohjalta tehtyyn elokuvaan Rampage: Big Meets biggeriin lempeästi – ellei se olisi kaiken nostalgisen lämmönkin valossa niin huono.

Idea kaupungin tuhoavista hirviöistä riitti alkukantaisen tietokonepelin pohjaksi mutta ei kannattele huonosti käsikirjoitettua, ison budjetin elokuvaa. Tilanneetta ei pelasta Brad Peyton, jonka katastrofielokuvien kohdalla yhdyssanan määriteosa kuvaa paremmin tuotosten laatua kuin sisältöä.

Davis Okoye on tuiki tavallinen Dwayne Johnsonin näköinen mies, joka on erikoiskoulutuksen saanut taistelija, viihtyy villieläinten parissa ja on adoptoinut albiinogorillan.

Hänen tylsä arkensa rikkoutuu, kun ahneen lääkeyhtiön avaruudessa tekemä eläinkoe menee pieleen. Maahan kulkeutuu yhdiste, joka tekee eliöistä alati kasvavia, vihaisia ja käytännöllisesti katsoen kuolemattomia. On ikävä sattuma, että näyte-erä sinkoutuu suden, gorillan ja alligaattorin suihin.

Johnson lihakset ja karisma sopivat apinamiehen rooliin, mutta Naomie Harris menee hukkaan tällaisessa elokuvassa. Jeffrey Dean Morgan silmin nähden viihtyy roolissaan pukumiehenä, joka luulee olevansa kesyttämätön cowboy.

Digitaaliset erikoistehosteet ovat sinänsä laadukkaita, löytyyhän niiden takaa Weta Digital, mutta tahattoman koomisia ja huonosti suunniteltuja. Samaan aikaan, kun alligaattori saa uudet raateluhampaat ja susi siivet, säilyttää apina luonnolliset piirteensä. Väri on sentään vaihdettu valkoiseksi, jotta pilvenpiirtäjän huipulle kiipeävän jättigorillan erottaisi King Kongista.

Elokuvan huipentava vitsi on niin ennalta arvattava, että tunsin syvää myötähäpeää. En tosin ollut varma, kenen puolesta.

J. K. SILVENNOINEN

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone