Arvostelu: ”The Visitin vahvuus on tavassa lomittaa koominen ja kauhistuttava yhteen.”

TheVisitFeat2

Ohjaus: M. Night Shyamalan. Pääosissa: Kathryn Hahn, Ed Oxenbould, Olivia DeJonge, Deanna Dunagan ja Peter McRobbie. 94 minuuttia. K-16. 2015.

M. Night Shyamalan aloitti kaupallisen uransa kohtalaisen onnistuneilla Kuudennella aistilla (1999) ja Unbreakablella (2000), minkä jälkeen Signs (2002) ja The Village (2004) saavuttivat vielä Hollywood-tuotantojen keskitason. Lady in the Water (2006) ja The Happening (2008) vihjasivat kuitenkin niin vahvasti älyllisen toiminnan taantumiseen, että saivat epäilemään ohjaaja-käsikirjoittaja tippuneen päälleen ilman kypärää. The Last Airbenderin (2010) arvostelussani epäilin, että pudotus oli ollut korkea ja alustana betoni. The Visit kuitenkin osoittaa, että diagnoosini saattoi olla väärä.

Minibudjetin kauhukomediassa teini-ikäiset sisarukset Becca ja Tyler matkustavat viikoksi isovanhempiensa luokse, joita eivät ole koskaan tavanneet. Herttaisen höpsöillä vanhuksilla pettää muisti ja suoli kiusallisissa tilanteissa, mutta pikkuhiljaa heidän käytöksensä saa yhä oudompia piirteitä: mummo ryntäilee ilkosillaan puukko kädessä ja vaari nuohoaa nielurisojaan haulikonpiipulla.

The Visitin tyylilajiksi on valittu found footage, ja kohtaukset koostuvat Beccan dokumenttielokuvaansa varten kuvaamasta materiaalista. Alagenre huomoiden elokuva tuntuu kohtuullisen tuoreelta, mutta toisaalta mokumentaarisuus ei tuo kerrontaan juurikaan lisäarvoa.

Jännitys rakentuu epätietoisuudesta ja outoudesta, joita havainnoidaan teinien kokemuksen kautta. Ed Oxenbould ja Olivia DeJonge suoriutuvat pikkuvanhojen mutta sympaattisten lasten rooleistaan varsin hyvin.

Käsikirjoitus kierrättää kilseitä, mutta toisaalta muutamat viittaukset klassikkosatuihin ovat hauskoja ja rikkovat katsojan odotuksia. The Visitin vahvuus on tavassa lomittaa koominen ja kauhistuttava aines yhteen niin, että samat kohtaukset ovat sekä elokuvan kauhistuttavimpia että hauskimpia.

J. K. SILVENNOINEN

The Visit Elisa Viihteessä

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone