Arvostelu: ”Tenet annostelee science fictionia ja agenttiseikkailua mutta on ennen kaikkea komea toimintaelokuva.”

Aikamatka Nolanin kyydissä

Tenet. Ohjaus: Christopher Nolan. Pääosissa: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki. 150 min. K16.

Koska mm. uuden Bond-elokuvan ensi-iltaa on siirretty toistuvasti  ja Disneyn seuraavat Marvel-filmatisoinnit säästetty hamaan tulevaisuuteen parempien aikojen toivossa, odotettiin Christopher Nolanin Tenetistä pandemian runteleman elokuva-alan pelastajaa. Pohjois-Amerikassa sen lipputulot jäivät toivotusta, mutta Suomessa ja muualla Euroopassa tulos oli kohtuullisen hyvä salien katsojarajoituksista huolimatta. Isolta kankaalta ja hyvällä äänentoistolla Tenet ehdottomasti onkin tarkoitettu nautittavaksi, mutta onneksi sellainen löytyy nykyään yhä useammalta myös kotoa.

Kuvauspaikkojensa määrän ja budjettinsa koon puolesta Bond-elokuvaa muistuttava Tenet annostelee science fictionia ja agenttiseikkailua mutta on ennen kaikkea komea toimintaelokuva. Juoni on nolanmaisen koukeroinen mutta itse tarina varsin yksinkertainen John David Washingtonin esittämän agentin yrittäessä pelastaa maailmaa tuholta.

Nolan muistetaan Batman-trilogiansa lisäksi aikaa manipuloivista elokuvistaan, kuten Memento (2000), Inception (2010) ja Interstellar (2014). Myös Tenetin jippona on aika, tarkemmin sanottuna sen liikkuminen samanaikaisesti molempiin suuntiin.

Idean selittely saa dialogissa hetkittäin tahattoman koomisia piirteitä, mutta pitkissä toimintakohtauksissa siitä otetaan ilo irti. Konserttisaliin, Oslon lentokentälle ja Tallinnan maantielle sijoittuvat kohtaukset ovat teknisesti viimeisen päälle hiottuja rymistelyitä, jotka on toteutettu oikeissa ympäristöissä ja stunteilla vihreän kankaan ja CGI-tehosteiden sijaan. Näissä hetkissä asuu elokuvan suurin viihdyke ja voima.

Toisaalta Tenetiä leimaa tietynlainen raskaus ja mahtipontisuus. Hieman samanhenkinen jäykkyys ja vakavuus toistuu myös hahmoissa ja näyttelyssä, mutta erityisen hämmentävältä tuntuu Kennet Branaghin esittämä, syvää pahuutta edustava oligarkki. Hollywood-elokuvista tutulla aksentilla kähisevän miljardöörin motiivit tuhota maailma tuntuvat yhtä keinotekoisilta kuin jos Putin päättäisi laukausta ydinkärjen vain, koska kärsii krapulasta. 

J. K. Silvennoinen

Katso Tenet Elisa Viihteen vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Yksi kommentti

  1. Tenet elokuvana oli oikeastaan varsin lattea sekä surkea kokonaisuus täynnä keskinketaisia ratkaisuja, cooleja asioita jäi odottamaan eivätkä ne sitten ikinä tulleetkaan.
    John David Washington on näyttelijänä yhtä karismaattinen kuin tiiliseinä mutta vaikka olisikin parempi kasvomagneetti niin ei se silti tätä elokuvaa olisi pelastanut.

Kommentit suljettu.