Arvostelu: ”Superswede – Ronnie Petersonin tarina tarjoaa erinomaisen kuvan 1970-luvun F1-maailmasta.”

superswede_web

SuperSwede – Ronnie Petersonin tarina. O: Henrik Jansson-Schweizer. 87 min. K7. 2017.

On yllättävää, kuinka huonosti formulakansaksi tituleeratut suomalaiset tuntevat Ronnie Petersonin, joka menehtyi vuonna 1978 Monzan F1-osakilpailussa saamiinsa vammoihin. Etenkin, kun ottaa huomioon, että MM-sarjassa tuolloin toisena olleen ruotsalaisen elämä päättyi samalla radalla, joka vei myös Jarno Saarisen hengen, ja samana vuonna, jolloin Keke Rosberg aloitti uransa autourheilun kuninkuusluokassa.

SuperSwede – Ronnie Petersonin tarina kuvaa Petersonin elämää lähinnä ajohaalarit päällä, ja äänessä ovat lajin legendat kuten Niki Lauda, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi ja Mario Andretti.

Entiset kilpakumppanit korostavat ”Supersweden” lojaaliutta, ystävällisyyttä ja vaatimattomuutta – ja nopeutta. Toistuva väite on, että Peterson oli aikakautensa nopein kuljettaja, joka tasavertaisen kaluston saadessaan olisi kruunattu maailmanmestaruudella.

Elokuvan ilmeisimmäksi vertailukohdaksi asettuu Asif Kapadian miltei täydellinen Senna (2010). SuperSweden on samalla tavoin surumielinen, mutta tunnelma tuntuu laskelmoidummalta ja helpompia ratkaisuja hyödyntävältä.

Dokumentti tarjoaa kuitenkin erinomaisen kuvan 1970-luvun ”hullujen vuosien” F1-maailmasta. Etenkin varikolla kuvattu arkistomateriaali paljastaa, kuinka kaistapäisiä riskejä tuolloin otettiin. Olennaisena erona nykypäivään näyttäytyy myös kuljettajien välinen kunnioitus ja ystävyys, jotka kenties osittain kumpusivat jaetusta kuolemanvaaran kokemuksesta.

Elokuva sisältää niin karua kuvamateriaalia loukkaantuneista kuljettajista, etten voi allekirjoittaa sen ikärajaa. Palaneen ihmislihan katseleminen ei ole helppoa aikuisellekaan.

J. K. SILVENNOINEN

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone