Arvostelu: ”Omaelämäkerrallinen Elämää kuoleman jälkeen on tuttua Häröä.”

Pienimuotoinen elokuva surutyöstä

Elämää kuoleman jälkeen. Ohjaus: Klaus Härö. Pääosissa: Peik Stenberg, Lena Labart, Martin Paul. 80 min.

Klaus Häröön voi luottaa siinä, että hän tekee kerronaltaan sujuvia, teemoiltaan tekijänsä näköisiä ja ilmestymisvuotensa kotimaiseen parhaimmistoon kuuluvia draamoja, jotka katsoo mielellään mutta joiden pariin ei tunne tarvetta palata uudestaan.

Elämää kuoleman jälkeen alkaa tilanteesta, jossa Nissen (Peik Stenberg) vaimo ja Stefanin (Martin Paul) äiti on kuollut äskettäin. Diktaattorimaisesti hautajaisjärjestelyihin suhtautuva leski pitää omaa tapaansa surra ainoana oikeana ja haluaa hoitaa ikävät velvollisuudet pois alta ilman turhaa hössötystä – ja ennen kaikkea perheen ulkopuolisia vieraita. Ystävät ja sukulaiset häiritsevät kuitenkin Nissen suunnitelmia järjestää pienimutoiset maahanpanijaiset.

Elokuvan nimi ei viittaa sielun matkaan tuonpuoleiseen vaan suremaan jääneisiin läheisiin: elämä jatkuu, vaikka se vaikealta tuntuukin. Aihe on elämäkerrallinen, mitä ei tosin tulisi ajatelleeksi, ellei Härö olisi sitä tuonut esiin antamissaan haastatteluissa. Sillä vaikka käsikirjoitus on omakohtainen ja käsittelee yksilöitä, on sen asetelma helposti tunnistettava ja yleismaailmallinen.

Inhimillisen lämmön ja hyvän tahdon voitto vastoinkäymisistä on tuttua Häröä, jonka tuotantoa leimaavat optimistinen ihmiskuva ja kristillinen tematiikka. Hänen tunnistettava tyylinsä pohjautuukin enemmän sisältöön ja tunnelmaan kuin persoonalliseen estetiikkaan.

Elämää kuoleman jälkeen sisältää hänen aiempaan tuotantoonsa verrattuna enemmän humoristista ainesta vaikka ei komediaksi käännykään. Samalla Härö on siirtynyt niin kerronnan kuin tarinan suhteen entistä pienimuotoisempaan elokuvaan.

Ajallisesti pariin päivään rajattu hautajaisjärjestelyiden kuvaus on visuaalisesti pelkistetty. Sisäkuvat ovat ahtaita, hämäriä ja tunnelmaltaan tunkkaisia, mutta ulkokuvissa keväinen valo ja talven taittuminen muistuttavat elämän jatkumisesta.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Viaplaysta.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone