Arvostelu: ”Mustan huumorin kyllästämä Klovn-elokuva on edeltäjäänsä parempi.”

Klovni The Final. Ohjaus: Mikkel Nørgaard. Pääosissa: Casper Christensen, Frank Hvam. 94 min. K12. 2020.

Klovni The Final perustuu Frank Hvamin ja Casper Christensenin luomaan televisiosarjaan Klovn, jota Suomessa on esitetty myös nimellä Klovni – Kyllä nolottaa. Tanskalaiskaksikko on nähnyt Ricky Gervaisin tv-sarjat Konttorin ja Extrasin, mutta selkein esikuva Klovnille on ollut Larry Davidin tilannekomediasarja Jäitä Hattuun, jossa itseään esittävä koomikko kulkee nolosta tilanteesta toiseen.

Lars von Trierin ohella Klovn on ollut keskeisimpiä vaikuttajia Tanskan maineeseen mustan ja uskaliaan huumorin kärkimaana. Sarjan tavoitteena oli alusta asti tabujen murskaaminen tekemällä huumoria muun muassa HIV-positiivisuudesta, vammaisen pahoinpitelystä ja pedofiliasta.

Kuuden tuotantokauden ajan jokainen jakso toisti saman kaavan, jossa useimmiten itsekkyydestä ja typeryydestä alkunsa sai tapahtumien spiraali, joka päättyi Frankin nöyryyttävään epäonnistumiseen, josta Homer Simpsonkin olisi ymmärtänyt pysyä kaukana. Frankin kyvyttömyys oppia virheistään ja Casperin itsekeskeisyys olivat sitä luokkaa, etteivät heidän toilailunsa tuottaneet edes myötähäpeää tai -tuntoa. Mutta todella hauska sarja parhaimmillaan oli.

Sarjan jälkeen tuotettu Klovn – the Movie (2010) siirsi konseptin elokuvan muotoon kohtalaisen onnistuneesti. Suurimmat muutokset sarjaan olivat laajakuvaan siirtyminen ja vitsien yksipuolistuminen navan alusmaille. Los Angelesiin sijoittunut Klovni Forever (2016) toisti tutun kaavan Casperin elostellessa ja häpeän seuratessa Frankin jokaista askelta, mutta kokonaisuus jäi edeltäjäänsä vaisummaksi.

Klovni The Final alkaa Frankin 50-vuotisjuhlista, joissa hänelle selviää, että Mia harkitsee avioeroa. Tästä huolimatta Casper saa houkuteltua ystävänsä miesten väliselle Islannin-matkalle, jonka suhteen mikään ei tietenkään suju suunnitellusti. Ja kohta taas nolottaa.

Tyyli on tuttua Klovnia, ja jotkin kohtauksista sisältävät viittauksia aiempiin elokuviin. Yleisesti ottaen huumori liikkuu kuitenkin edeltäjiään vähemmän seksin ympärillä, mistä johtunee myös ikärajan tippuminen parilla vuodella.

Vaikka Klovni The Final on edeltäjäänsä parempi elokuva, jää uljaan, kokonaisuuden päättävän finaalin sijaan tunne, että olisi katsonut vain tavallista pidemmän Klovn-jakson. Hyvä mieli siitäkin tulee. 

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone