Arvostelu: ”Lumotut on tunnelmallinen ja visuaalisesti onnistunut draama”

Beguiled, The

Ohjaus: Sofia Coppola. Pääosissa: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning. 93 min. K12. 2017.

Haavoittunut, joukoistaan erkaantunut Pohjoisvaltioiden korpraali (Colin Farrell) päätyy Yhdysvaltain sisällissodan loppumetreillä hoidettavaksi etelävaltiolaiseen tyttöjen sisäoppilaitokseen. Komean miehen herättämät romanttiset ja seksuaaliset intohimot lykkäävät naisväen halua luovuttaa vihollinen omien joukkojen käsiin.

Vaikka Thomas P. Cullinanin romaanin The Beguiled (1966) lähtöasetelma on kuin pornoelokuvasta, on sen pohjalta tehty jo kaksi hyvää elokuvaa. Vuonna 1971 naisia manipuloivana korpraalina nähtiin yhdessä uransa monipuolisimmista rooleista Clint Eastwood. Westernistä kauhuelokuvaksi kiehtovasti muuntuva korpraali McB on jäänyt ansaitsemattomasti pelkäksi Eastwoodin ja Don Siegelin yhteistyön (mm. Likainen Harry, Pako Alcatrazista) kuriositeetiksi.

Sofia Coppolan Lumotuissa kerronta on vihjailevampaa ja keskittyy voimakkaammin naisten näkökulmaan. Rotukysymykset on häivytetty tässä tunnelmallisessa, visuaalisesti toimivassa psykologisessa trillerissä, jonka vahvuuksia on ränsistyneen, kartanomaisen tyttökoulun unenomainen, suljettu miljöö.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihteen Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone