Arvostelu: ”In Fabric toimii niin yhteiskunnallisena satiirina, kauhuelokuvana kuin mustana ja absurdina komediana.”

In Fabric (2018). Ohjaaja: Peter Strickland. 118 min. K16. Elisa Viihde.

Peter Stricklandin ääniraidasta kaiken ilon irti ottanut Berberian Sound Studio (2012) oli kuluneen vuosikymmenen omintakeisimpia kauhuelokuvia. In Fabricissa Strickland on säilyttänyt omaperäisyytensä mutta lisännyt entisestään kierroksia ja visuaalista herkkua.

Pintatasolla kysymys on kirotusta mekosta, joka tuhoaa kulloisenkin omistajansa. Elokuva on kuitenkin aihettaan monisyisempi ja kiehtovampi toimiessaan niin yhteiskunnallisena satiirina, kauhuelokuvana kuin mustana ja absurdina komediana.

Stricklandilla on kyky yhdistellä eri aikakausia ja tyylilajeja omaperäiseksi kokonaisuudeksi. Hän ikään kuin käyttää Dario Argenton kieltä, mutta muodostaa sen avulla vain itselleen tyypillisiä virkkeitä. In Fabricin tavaratalon vaateosasto, jossa myyjät suoltavat suustaan esoteerista markkinahöpinää ja lumoavat asiakkaansa ostotranssiin, on kuin 1970-luvun giallon modernisoitu noitakoulu. Samaan aikaan elokuva on kuitenkin myös mainospuheen ja kertakäyttökulttuurin satiiria, josta George A. Romerokin olisi kateellinen.

J. K. Silvennoinen

Katso elokuva Elisa Viihde Vuokraamossa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone