Arvostelu: ”Dokumentti esittää Karpon uppiniskaisena työnarkomaanina, joka oli valmis käyttämään loputtomasti aikaa ja jopa rikkomaan lakia välittääkseen katsojalle haluamansa näkemyksen.”

Karvahattu päässä sortajia vastaan

Ari Matikaisen dokumentti kuvaa Hannu Karpon poikkeuksellista uraa.

Karpo. Ohjaus: Ari Matikainen. 84 min. K7. 2020.

Hannu Karpo on Suomen tv-historian ikonisimpia ja vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Miehen ura kesti yli 50 vuotta, mutta ylivoimaisesti parhaiten hänet muistetaan sarjasta Karpolla on asiaa, joka keräsi kotikatsomoihin miljoonayleisön kolmella vuosikymmenellä 1983–2007.

Siinä tutkiva journalisti nosti esille kansalaisten ongelmia, erityisesti virkamiesten ja byrokratian hampaissa. Karvahattu ja poronpaistit ovat jääneet tämän seurauksena mieliin useammalle sukupolvelle. Sittemmin sarjan parhaat palat ovat saaneet uuden elämän Youtubessa.

Ari Matikaisen ohjaamassa Karpo-dokumenttielokuvassa nimihenkilö autoilee pitkin Suomea muistellen uraansa. Karpon ulosanti on totutun suoraa, selkeää ja lakonisen humoristista, mutta äänessä kuultaa hetkittäin myös katkeruus ja vahingonilo. Osa anekdooteista on tuttuja, mutta etenkin tarinat Ylen viinanhuuruisesta lämpiöstä ansaitsevat tulla kerratuiksi.

Karpo on pysytellyt julkisuudesta poissa muutoin kuin työnsä kautta. Myös nyt toimittaja Karpo on pääosassa, ja hänen perhe-elämäänsä avataan vain suhteessa työntekoon. Erityisesti Sampo Karpon kaksoisrooli poikana ja työkaverina tarjoaa kuitenkin laajemman näkökulman Hannuun ihmisenä.

Karpon tyyli tehdä tv:tä pysyi hämmästyttävän samanlaisena mediakentän ja yhteiskunnan muutoksista huolimatta. Tätä puolta dokumentin vuosikymmenten läpileikkaus onnistuu korostamaan paremmin kuin Youtubeen ladatut klipit.

Karpoa toisaalta syytettiin sosiaalipornosta ja asenteellisuudesta, toisaalta pidettiin eräänlaisena yhden miehen instituutiona ja kansalaisten viimeisenä valituskanavana. Dokumentti korostaa ymmärrettävästi jälkimmäistä näkemystä.

Samalla se esittää Karpon uppiniskaisena työnarkomaanina, joka oli valmis käyttämään loputtomasti aikaa ja jopa koettelemaan lain rajoja välittääkseen katsojalle haluamansa näkemyksen. Tämän vuoksi olisi ollut kiinnostavaa nähdä vielä enemmän materiaalia kulissien takaa valmiiden tuotosten ohella.

J. K. Silvennoinen

Karpo yksinoikeudella Elisa Viihteen vuokraamossa 1.2. alkaen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone