Arviossa Missä on Emily? – Kepeä trilleri yllättää katsojan kerta toisensa jälkeen.

emily

Missä on Emily? Ohjaus: Paul Feig. Pääosissa Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding. 117 min. K12.

Stephanie (Anna Kendrick) on yksinäinen yksinhuoltaja, joka tuottaa pienten lasten vanhemmille suunnattua ylipirteää vlogia. Hän tutustuu lapsensa kautta naapurissa asuvaan newyorkilaisen muotifirman salaperäiseen, tyylikkääseen ja seksikkääseen pr-konsulttin Emilyyn (Blake Lively). Kun Emily eräänä päivänä katoaa, päättää Stephanie selvittää omatoimisesti uuden parhaan ystävänsä tapauksen.

Missä on Emily? asettuu samaan riviin kuin David Fincherin Gone Girl (2014) ja Tate Taylorin Nainen junassa (2016). Ne kaikki pohjautuvat naiskirjailijan jännitysromaaniin ja kuvaavat valkoisen keskiluokan fasadin paljastumista luhistumispisteessä olevaksi kulissiksi. Missä on Emily? on valitettavasti kolmikon heikoin elokuva.

Emilyn ja Stephanien vastakohtaisuuden saumoista muutaman martinin jälkeen pilkistävä samankaltaisuus ja seksuaalinen jännite kiinnostavat hetken, mutta tarinalla tuntuu olevan liian kiire eteenpäin. Emilyn femme fatale, jota oma mieskään ei tunne, muuttuu jokaisen paljastuksen jälkeen vähemmän kiinnostavaksi. Stephaniessa tapahtuva muutos taas tuntuu epäuskottavalta.

Paul Feigin yliarvostettu tausta naisporukoiden kohelluskomedioiden parissa (Morsiusneidot, Spy – vakoojan asussa, Ghostbusters) näkyy etenkin elokuvan loppupuolella, kun tyylilaji vääntyy trilleristä komediaksi – tosin tavalla, joka ei paljasta, kuinka tarkoituksellista se on.

Äitiyden ja naiseuden representaatiot sekä kliseinen perheen ja parisuhteen ihannekuvasto jäävät nekin ulkokohtaisemmiksi ja vähemmän satiirisiksi kuin Gone Girlissä.

Missä on Emily? sisältää enemmän koukkuja kuin innokkaan kalamiehen viehelaatikko pyrkiessään keikauttamaan juonen yhä uudestaan. Takaumat, näkökulman vaihdokset ja epäloogiset katsojan vedätykset eivät tee elokuvasta ensisijaisesti sekavaa vaan epäuskottavan.

J. K. Silvennoinen

Missä on Emily? Elisa Viihde Vuokraamossa

Gone Girl Elisa Viihde Vuokraamossa 

Nainen Junassa Elisa Viihde Vuokraamossa 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone