Arvio: ”Widowsissa on toiminnan ja ryöstöjuonen ohella myös yhteiskunnallinen sanoma.”

Ohjaus: Steve McQueen. Pääosissa: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo. K16. 130 min. 2018.

Neljä ammattivoroa menehtyy pieleen menneen miljoonaryöstön seurauksena. Samalla tuhoutuu myös miesten ryöstösaalis. Veronica (Viola Davis) löytää aviomiehensä jäämistöstä seuraavan ryöstön suunnitelmat ja liittoutuu kolmen muun lesken (Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki ja Cynthia Erivo) kanssa maksaakseen miesten velat politiikkaan pyrkivälle rikollispomolle (Brian Tyree Henry). Aikaa rikollisnoviiseilla tehtävän suorittamiseen on vain kuukausi.

Steve McQueenin Hunger (2008) oli vahva esikoinen ja seksuaaliriippuvuutta kuvannut Shame (2011) ilmestymisvuotensa englanninkielisten elokuvien parhaimmistoa. Nopeasti tähtistatuksen saavuttaneen ohjaajan aseman betonoi parhaan elokuvan Oscarilla, Baftalla ja Golden Globella palkittu 12 Years a Slave (2013), jonka pohjana toimi tositarina vapautensa menettäneestä mustasta miehestä.

Laatudraamoistaan tunnettu McQueen siirtyy Widowsin myötä erityyppisen elokuvan pariin tyylijain vaihtuessa toiminnalliseen rikoselokuvaan. Samana vuonna ilmestynyt Gary Rossin käsikirjoittamama ja ohjaama, heppoinen Ocean’s 8 osoitti, ettei pelkkä, sinänsä tervetullut, naisvetoituus tee rikoselokuvasta kiinnostavaa.

Brittiläiseen tv-minisarjaan pohjautuvassa Widowsissa on toiminnan ja ryöstöjuonen ohella myös yhteiskunnallinen sanoma. Monikulttuurisen naiskoplan kautta kuvataan Chicagon kahtiajakoa hyvä- ja huono-osaisiin sekä amerikkalaisen yhteiskunnan syvärakanteisiin pesiytyneitä ahneutta ja korruptiota.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa Widows Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone