Arvio: ”Tosipohjainen Unbroken on teknisesti moitteeton ja visuaalisesti tyylikäs.”

Ohjaus: Angelina Jolie. Pääosissa: Jack O’Connell, Takamasa Ishihara, Domhnall Gleeson.  137 min. K-16. 2014.

Näyttelijänä ja Brad Pitt-yhteyksistään paremmin tunnetun Angelina Jolien toinen ohjaus on saanut osakseen enemmän huomioita kuin In the Land of Blood and Honey (2011).

Murtumaton perustuu tosipohjaiseen tarinaan Louis Zamperinista, joka kiri Berliinin olympialaisissa 1936 suomalaisten perässä neljänneksi ja kituutti 47 päivää keskellä avomerta kumiveneessä, josta ”pelastui” japanilaisten vankileirille.

Kronologisen selviytymistarinan rinnalla kulkevat takaumat ongelmallisesta nuoruudesta ja urheilu-uran huippuhetkistä, jotka määrittävät Zamperinin persoonaa ja arvomaailmaa. Juoksukisa rinnastuu myöhempiin kokemuksiin, joissa tuska ja kärsimys jalostuvat kunniaksi ja sankaruudeksi.

Zamporini kuvataan täydellisenä, jeesusmaisena hahmona, joka kääntää toisenkin poskensa ja antaa kiusaajilleen anteeksi. Samalla tositarina muuntuu herooiseksi saduksi.

Jolie on haalinut ympärilleen osaavat kumppanit, sillä käsikirjoitusta ovat olleet laatimassa Joel ja Ethan Coen ja kuvauksesta vastaa legendaarinen 12-kertainen Oscar-ehdokas Roger Deakins. Myös pääroolien miehitys tuoreilla kasvoilla on hyvä valinta.

Murtumattoman avaa pitkä ja komeahko taistelukohtaus, josta kuvastuu ilmataisteluiden vaarallisuus ja arvaamattomuus. Elokuva on teknisesti moitteeton ja visuaalisesti tyylikäs, mutta kokonaisilmeessä on jotain kliinistä ja pateettista. Jolien oman äänen sijaan siinä kuuluu Hollywoodin tarinavetoisten draamojen perinne.

J. K. SILVENNOINEN

Katso elokuva Elisa Viihteen Vuokraamosta!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone