Arvio: ”The Lighthouse tekee jaon yliluonnollisen ja psykologisen kauhun välillä tarpeettomaksi.”

Majakanvartijan houreinen uni

The Lighthouse. Ohjaus: Robert Eggers. Pääosissa: Willem Dafoe, Robert Pattinson. 109 min. K16. 2019.

Robert Eggersin ohjaama ja käsikirjoittama The Witch (2015) ei päässyt Suomessa teatterilevitykseen, vaikka perhepiirin sisäisen ahdistuksen kasvua vainoharhaisuudeksi kuvannut tunnelmallinen elokuva sai osakseen ansaittua ylistystä. Onneksi Eggersin toisen elokuvan kohdalla suomalaisyleisön onni oli suotuisampi.

The Lighthouse sijoittuu 1800-luvun lopun Uuden-Englannin karulle ja tuulenpieksemälle saarelle, jossa majakanvartijat Ephraim (Robert Pattinson) ja Thomas (Willem Dafoe) yrittävät pitää majakan valoa yllä sietämättömiltä tuntuvissa olosuhteissa.

Yhtymäkohtia The Witchiin ovat ajankuvan historiallinen tarkkuus, vihamieliseltä vaikuttavan luonnon rajaama tila ja eristetyn yhteisön sisäiset jännitteet. The Lighthouse välttää kuitenkin antamasta suoria vastauksia ja onnistuu pitämään useat tulkinnat mahdollisina tavalla, joka tekee perinteisen jaon yliluonnollisen ja psykologisen kauhun välillä riittämättömäksi ja tarpeettomaksi.

The Witch otti vaikutteita mm. saduista, noitaoikeudenkäyntien pöytäkirjoista ja Jobin kirjasta, mutta nyt Eggersin pohjatekstit ovat entistä moninaisemmat. The Lighthousesta vaikuttaisi löytyvän viitteitä mm. Herman Melvillen, Edgar Allan Poen ja H. P. Lovecraftin kirjalliseen tuotantoon, kansantaruihin ja antiikin Kreikan mytologiaan.

Silti kokonaisuus pysyy yhtenäisenä keskittyessään kahden miehen, joita Pattinson ja etenkin Dafoe tulkitsevat erinomaisesti, väliseen dialogiin ja kanssakäymiseen. Miesten järkkyvä mielenterveys, muistot, unet ja humala sekoittavat toden ja epätoden tavalla, jossa myös aikakäsitys alkaa hämärtyä.

35-millimetriselle mustavalkofilmille kuvattu elokuva hyödyntää etenkin 1920-luvun lopulta tuttua 1,19:1-kuvasuhdetta. Neliöön ahdettu kuva, yhdessä tarkan äänisuunnittelun kanssa, muodostaa olennaisen osan The Lighthousen omintakeisesta ja painostavasta tunnelmasta, jossa peloille ei anneta eksplisiittistä kohdetta.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa The Lighthouse Elisa Viihteestä

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone