Arvio: ”The Happytime Murdersissa nukketeatterin ammattilaisten osaaminen ei jätä moitteen sijaa.”

happytime

The Happytime Mudersin taustalla ovat Muppetit luoneen Jim Hensonin yhtiö ja hänen poikansa Brian Henson.

The Happytime Murders. Ohjaus Brian Henson. Pääosissa: Melissa McCarthy. 92 min. K12.

The Happytime Murders sijoittuu Los Angelesiin, jota kansoittavat ihmiset ja toisen luokan kansalaisen asemaan joutuneet nuket. Kulahtanut yksityisetsivä ja entinen poliisi Phil Philips (Bill Barretta) kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, jonka edustajia ei enää hyväksytä poliisivoimiin – kiitos hänen oman, pieleen menneen uransa.

Kun kaupungissa alkaa kuolla erikoisissa olosuhteissa takavuosikymmenten suosikkisarjassa esiintyneitä nukkeja, pyydetään Philiä tutkimaan tapausta yhteistyössä entisen poliisiparinsa Connie Edwardsin (Melissa McCarthy) kanssa.

The Happytime Murders oli tekeillä 10 vuotta, mutta silti tuntuu, että sen valmiiksi saattamisessa on pidetty turhaa kiirettä. Nukketeatterin ammattilaisten osaaminen ei jätä moitteen sijaa, ja elokuvassa nähtävät yli sata nukkea ovat sen parasta antia.

Tekijät asettavat kuitenkin tekeleensä kilpasille niin sisällön kuin miljöön kautta sellaisten elokuvien kanssa, joita se ei laadullisesti edes hätyyttele.

Robert Zemeckisin Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988) oli paitsi teknisenä suorituksena loistelias myös hauska ja nokkela elokuva. Toisaalta Peter Jacksonin Meet the Feebles (1989) onnistui yhdistämään Muppet Shown -parodian pornon ja eritteiden katkuiseen huumoriin monin verron paremmin.

Tarina eripuraisesta poliisiparista on tarkoituksellisen kliseinen, eikä sitä juuri paranna kovaksikeitetyn dekkariperinteen parodiointi.

Ihmisten keskuudessa elävien nukkejen syrjiminen – ja toisaalta etnisten vähemmistöjen puuttuminen – jää lopulta yksittäiseksi vitsiksi, jonka satiirisia puolia ei edes yritetä hyödyntää.

Tupakansavuiset, viihdemaailman takahuoneissa liikkuvat nuket tuovat etäisesti mieleen Lucas Artsin ja Sierran 1990-luvn seikkailupelien maailman. Tämä on kuitenkin laskettava klassikkopelien jättämän muistijäljen ja nostalgian, ei The Happytimes Murdersin, ansioksi.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone