Arvio: Tanskalainen dekkari ”Jäätyneet liekit” on painava ja järisyttävä tarina – siitä on tekeillä tv-sarja

Jens Henrik Jensen – Jäätyneet liekit (WSOY, 2020)

Jens Henrik Jensen on Tanskan ehkä tunnetuin dekkarikirjailija. Hänen uusin kirjansa Jäätyneet liekit on trilogian päätösosa. Kaksi edellistä ovat Hirtetyt koirat ja Pimeän miehet.

9789510448243Jäätyneet liekit on painava ja järisyttävä tarina Niels Oxenin taistelusta pahaa vastaan. Hän on Tanskan Tiedustelupalvelun entinen toimija, jota syytetään vanhan miehen murhasta. Ja hänet itsensä yritettiin murhata salaperäisen valtaeliittiin kuuluvan Danehof-järjetön toimesta. Kaikki luulivat hänen kuolleen, mutta ruotsalainen eläkeläislääkäri pelastaa hänet merestä ja hoitaa kuntoon.

Kirjan ensimmäinen luku on erinomainen näyte Jens Jensenin mielikuvituksellisesta ammattitaidosta. Muutamalla lauseella hän maalaa puolialastoman, arpia täynnä olevan, vaiteliaan miehen istumassa tuulisella rantakalliolla lotus-asennossa. Asetelma on kylmäävä ja vaaraa uhkuva. Niels Oxen on ensimmäisestä sivusta lähtien peräänantamaton sankari jokaista soluaan myöten.

Oxenilla on poika, neljätoistavuotias Magnus, jonka kanssa hän haluaa olla yhteydessä. Mutta se on mahdotonta niin kauan, kun hän on takaa-ajettu sekä Tiedustelupalvelun, että Danehofin agenttien toimesta. Hänen on puhdistettava maineensa. Tehtävä tuntuu mahdottomalta. Jens Jensen asettaa lukijan tiukkaan paikkaan. Ulospääsyä ei tunnu löytyvän millään.

Toivuttuaan merionnettomuudesta Niels Oxen ottaa uuden identiteetin ja palaa Tanskaan. Hän ottaa yhteyttä kahteen entiseen työtoveriinsa Tanskan  Tiedustelupalvelusta. Yhdessä he ryhtyvät jahtaamaan salaperäistä Danehofia ja välttelemään Tiedustelupalvelua.

Jens Jensen on kaunokirjallinen mestarikirjoittaja. Hänen maisemansa ja henkilönsä piirtyvät lukijalle syvällisesti ja satuttavasti. Hänen uskonsa ihmisen hyvyyteen näkyy kirjan tapahtumissa koko ajan. Ihmisellä on moraali ja oikeudentunto, jonka hän on saanut syntymälahjanaan. Ja sen turvin Niels Oxen, Margrethe Franck ja Axel Mossman käyvät taisteluaan pahuutta vastaan. Piinaavaa jännitystä riittää viimeiselle riville asti.

Jensen selvittää trilogian kahden edellisen kirjan tapahtumat ensimmästen lukujen aikana. Lukija pysyy juonessa mukana helposti. Silti trilogian muutkin osat kannattaa lukea.

Jensenin dekkarit ovat ehdottomasti upeita lukunautintoja. Trilogiasta on parhaillaan tekeillä myös TV-sarja.

Jussi Wahlgren

Lue näyte Jäätyneet liekit -kirjasta. Saatavana myös äänikirjana.

Kuva: WSOY

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone