Arvio: Taavi Soininvaaran uutuusdekkari on jännitystä alusta loppuun: ”Kansainvälistä kuoleman huumekauppaa”

Taavi Soininvaara: Tsaarin ruoska – Otava 2020, 338s.

Taavi Soininvaaran kuudestoista Ratamo-dekkari on jälleen täynnä kylmäävää kansainvälistä toimintaa. Tällä kertaa aloitetaan 1700-luvun Venäjältä ja Tsaarin perheen sisäisistä kostoista.

Mutta pian siirrytään tähän päivään ja Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille Galiciaan. Kaksi suomalaista, kunnianhimoista huumerikollista on tekemässä elämänsä suurinta diiliä Kolumbialaisten kanssa, kun kaikki menee yllättäen päin honkia. Soininvaaran murha- ja tapposarja alkaa vakuuttavasti.

Soininvaaran teksti on vetävää ja täynnä yllätyksiä. Juonen käänteet paljastavat sivu sivulta yhä karmeampia suunnitelmia ja myttyyn menneitä bisnes-kuvioita. Tällä kertaa tärkeässä avainroolissa on Santiagossa murhatun miehen vaimo, joka on eri rikollisjärjestöjen tappolistalla ykkösenä.

Vähitellen siirytään Kremliin ja Venäjän sisäiseen valtataisteluun. Miten venäjän diplomaattien huumekauppa Kolumbiasta liittyy tarinaan? Soininvaaran uskomaton tietomäärä naapurimme sisäisistä ristiriidoista, valtajuonitteluista ja jopa Kremlin maanalaisten suljettujen kaupunkien sijainnista ja määrästä ovat häkellyttävän yksityiskohtaisia.

Ratamo on heti alusta mukana Santigo de Compostelassa, koska hän sattuu olemaan pyhiinvaelluksella siellä tyttärensä kanssa. Ratamon aikaisemmin menettämät SUPOn työskentelyoikeudet palautetaan hänelle saman tien. Ja Ratamo alkaa tutkintansa tuttuun perusteelliseen ja vähäeleiseen tapaansa. Hänen tutkimustensa edistyminen on vääjäämätöntä ja periksiantamatonta. Ratamo ei hätkähdä mistään. Ei kumartele huippupoliitikkoja eikä vieraan vallan vaikuttajia.

Soininvaara kuvaa kansainvälistä rikovyyhtiä, jossa jopa Suomen tiedustelupalvelut ja SUPO:n toiminta joutuvat kriittiseen valoon. Vieraan vallan urkkijoita ja maksettuja myyriä toimii yllättävän syvällä yhteiskuntamme rakenteissa.

Ja kaiken suuruudenhullun kansainvälisen juonittelun alla on pienen ihmisen taistelu omasta ja syntymättömän lapsensa hengestä ja tulevaisuudesta. Yllättäviä paljastuksia riittää viimeisille sivuille saakka.

Soinivaaran Tsaarin ruoska on herpaantumatonta jännitystä alusta loppuun.

Jussi Wahlgren 

Lue näyte Tsaarin ruoskasta. Kirja on julkaistu myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone