Arvio: Stephen King yllättää lukijansa jälleen – ”outo ja koukuttava tarina”

Stephen King: Keveys – Tammi 2020, 135s.

Stephen King yllättää lukijansa jälleen. Kuudenkymmenen julkaistun menestyskirjan jälkeen King kertoo pienoisromaanissaan tarinan, joka on outo ja koukuttava.

9789520412999Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin Castle Rockiin. Castle Rock on aikaisemmin ollut useamman Kingin kirjan tapahtumapaikka. Eräänä aamuna Scott Carey, 193-senttinen vanhempi kaupunkilainen koputtaa eläkkeellejääneen tohtori Bobin oveen. Hänellä on epävirallinen tapaaminen ystävänsä ja golfkaverinsa kanssa. Ja lääketieteellinen ongelma, jota Scott ei voinut esittää kaupungin virallisille lääkäreille.

Scott Carey painoi normaalisti 120 kiloa ja näytti juuri siltä, isolta, melkein kaksimetriseltä mahakkaalta mieheltä. Scottin ongelma oli se, että vaa´assa hänen painonsa laski joka päivä kilon verran. Mutta ulkomuoto säilyi entisellään.

Tohtori Bob ei tietenkään usko koko asiaa. Sehän on mahdotottomuus. Kertakaikkisen hullu ajatus. Mutta vaaka todistaa asian. Tässä vaiheessa tohtori Bobin luona mitattaessa Scott painaa enää 96 kiloa.

Stephen King osaa kertoa uskomattomatkin asiat uskottavasti. Ja hän maalaa taitavasti lukijan eteen pikkukaupungin arkea. Tohtori Bobin naapuriin muuttaneet naiset ovat avanneet keskustassa meksikolaisen herkkuravintolan. Mutta se ei ota menestyäkseen, koska naiset ovat naimisissa keskenään.

Jos naiset olisivat salanneet asian, paikkakuntalaiset, omien sanojensa mukaan, olisivat mielellään käyneet uudessa ravintolassa. Mutta Castle Rock on perinteinen konservatiivinen pikkukaupunki. Trumpia äänestäneitä oli kaksi kolmasosaa väestöstä. Ja kunnan virkamiehet olivat suurelta osalta repulikaaneja. King tuo tarinaan mukaan myös ajankohtaista amerikkalaista politiikkaa.

King kuljettaa lukijaa ennakkoluulojen ja erilaisuuden pelkäämisen maailmaan. Hän ei tarvitse siihen kuin pienen määrän henkilöitä. Ja silti hän kuvaa ihmisten asenteita ja ajatuksia yleismaailmallisesti. Mestarikirjoittajan tavoin.

Scott ehtii vielä osallistua Ystävänpäivän kalkkuna-juoksuun, tosin vain 64 kiloisena, vaikka ulkoisesti entisenlaisena isona miehenä. Voittaako juoksukilpailun kestävyysjuoksua harrastava lesbo-ravintoloitsija Deirdre vai ylipainoisen näköinen Scott?

Ja miten käy yhä kevenevälle Scottille nollapäivänä?

Jussi Wahlgren

Lue näyte Keveys-kirjasta. Teos on saatavana myös äänikirjana.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone