Arvio: ”Sicario 2: Soldado säilyttää edeltäjänsä synkän maailmankuvan ja tunnelman.”

1 F0QajtjfZZHzIeiJJdRTyg

Kun kaikella on kilohinta

Sicario 2: Soldado ei ole visuaalisesti aivan edeltäjänsä tasolla, mutta onnistuu säilyttämään sen synkän maailmankuvan ja tunnelman.

Sicario 2: Soldado. Ohjaus: Stefano Sollima. Pääosissa: Benicio del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner. 123 min. K16.

***

Sicario 2: Soldado on yllättävä jatko-osa Sicariolle (2015), joka ei sellaista olisi tarvinnut. Toisaalta kakkososa hyötyy asetelmasta, jossa se voi lainata edeltäjänsä parhaita puolia, toisaalta se kärsii vertailusta yhteen viime vuosien parhaista amerikkalaisista rikoselokuvista.

Denis Villeneuve kieltäytyi jatkamasta ohjaajana, koska oli ehtinyt sitoutua vielä yllättävämpään jatko-osaan (Blade Runner 2042). Onneksi Stefano Solliman järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota kuvanneen Suburran (2015) kyynisyys ei jäänyt tuottajilta huomaamatta, sillä italialainen on kelpo korvaaja Villeneuvelle.

Sicario 2: Soldadon amerikkalaisten pahimpia pelkoja peilaavat alkukuvat ovat kuin Trumpin propagandavideosta, jossa vaaditaan muuria Meksikon rajalle. Rajan yli näyttäisi virtaavan paitsi huumeita ja laittomia siirtolaisia, myös muslimiterroristeja.

CIA:n kabineteissa valitaan huumesotaan uusi taktiikka, jossa Meksikon johtavat kartellit usutetaan sotaan keskenään lavastamalla huumekeisarin alaikäisen tyttären (Isabela Moner) kidnappaus. Ei kuulosta hyvältä edes paperilla, ja käytännössä idea osoittautuu vielä huonommaksi.

Emily Bluntin esittämän FBI-agentin sijaan naisnäkökulma on nyt perinteisempi: passiivisen uhrin. Viaton tyttö antaa kuitenkin samastuttavammat kasvot huumesodalle kuin tatuoidut ruumiskasat tai kuolleet poliisit, eikä hänen kohtalonsa tunnu merkityksettömältä.

Benicio Del Toro ja Josh Brolin jatkavat rooleissaan elämänilonsa menettäneinä ammattikovanaamoina, joiden toimintaa rajoittavat vain oma, sisäinen moraalikoodi ja kulloisenkin työnantajan toiveet – eivätkä nekään kovin paljoa. Ero rikollisten ja laillisten toimijoiden välillä on entistä kapeampi, jos sitä ylipäätään on.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone