Arvio: ”Seurapelin dialogi ja näyttelijät tuottavat luontevuudessaan tunteen improvisaatiosta.”

Seurapeli, ohjaus Jenni Toivoniemi. Päärooleissa Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Laura Birn, Eero Milonoff, Christian Hillborg, Iida-Maria Heinonen, Paula Vesala, Paavo Kinnunen. 117 min. K12.

Jenni Toivoniemen ensimmäisessä pitkässä elokuvassa joukko alle nelikymppisiä helsinkiläisiä kulttuurialan ihmisiä kokoontuu viettämään syntymäpäiviä saaristohuvilalle. Päivänsankari vaikuttaa olevan kaikkein vähiten ilahtunut yllätyksestä, mutta illan edetessä ja promillemäärien noustessa alkaa piirtyä esiin, ettei kukaan seurueesta ole tyytyväinen elämäänsä. Taustalla vaikuttavat sisarus-, ystävyys- ja seurustelusuhteiden valtava-asetelmat sekä toteutumattomat unelmat ja pettymykset.  

Seurapelin asetelmassa tai käsittelytavassa ei sinänsä ole mitään uutta. Kotimaisista elokuvista mieleen tulee Erkko Kivikosken Yö meren rannalla (1981), jossa myös käsitellään yhden päivän ajan huvilalla ryypiskelevän keskiluokan murheita.

Dialogi ja näyttelijät ovat kuitenkin hyviä ja tuottavat luontevuudessaan tunteen improvisaatiosta. Kuvasto toisintaa yksityiskohdissaan kuoleman ja katoavaisuuden symboleita kuin vanitas-maalauksissa, minkä lisäksi taustalla on maailmanlopun pelkoja.

Komediallisuus on pääosin hyvin hienovireistä – poikkeuksena viinan ja saunan ympärille rakennettu Suomi Christian Hillborg Ruotsi-maaottelu.

J. K. Silvennoinen

Katso Seurapeli Elisa Viihteen vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone