Arvio: Seppo Jokinen yllättää joka kirjallaan – Pisara veressä on vetävä murhamysteeri

seppo jokinen 2020

Seppo Jokinen: Pisara veressä – Crime Time 2020

Seppo Jokisen kahdeskymmenesviides Koskinen-dekkari Pisara veressä on tuttuun tapaan taas vetävä murhamysteeri jämäkän komisarion elämässä. Jokinen lähtee liikkeelle leppoisasti ja kuvailee Tampereen kaupungin ja poliisilaitoksen tapahtumia värikkään yksityiskohtaisesti ja luotettavasti. Osansa kirjailijan sarkasmista saa myös Tampereen surullisen kuuluisa raitiotiehanke.

kansi_1682Tällä kertaa mukana tarinassa on myös kahdeksanvuotias Urho-poika, jonka tarkat havainnot auttavat viranomaisia vanhan rikoksen selvittelyssä. Kaupungilla on nähty myös vampyyrinainen.

Ja kaiken kuukkuraksi poliisitalon sisältä löytyy kirjallinen lahjakkuus, jonka uusin kustannettu teos herättää vahvoja tunteita komisario Koskisen menneisyydestä. Sinänsä tyypillistä Jokisen kuivaa huumoria on sisällyttää dekkarikirjaan dekkarikirjailija.

Poliislaitoksen krooninen miehistöpula saa hetkellistä apua maakunnista ja uusi tulokas maksaa oppirahoja uuteen työyhteisöön sopeutumisessa. Loppuselvittelyissä uusi tulokas osoittautuu kuitenkin luotettavaksi työtoveriksi ja lainvartijaksi.

Koskisen yksityiselämäkin tuntuu olevan rempallaan. Hän joutuu vastoin tahtoaa elämään poikamiehen elämää, ainakin suurimman osan viikosta ja se ei miellytä häntä lainkaan.

Kunnallispolitiikka ja sen hämärissä ympyröissä pyörivät isokenkäiset ovat sotkemassa Koskisen tutkimuksia. Ja esimiehet tuntuvat kuuntelevan enemmän vaikuttajien toiveita kuin alaistensa järkisyitä.

Jokinen ei unohda myöskään nykymaailmaan kuuluvaa kansainvälistä ulottuvuutta. Kansainväliset rahanpesua harrastavat rikollisliigat ovat tunkemassa yhä syvemmälle suomalaiseen yhteiskuntaan.

Jokisen tekstissä on paljon osuvaa psykologiaa. Stressitilanteiden vaikutuksia Jokinen kuvaa harvinaisen syvällisesti ja ammattitaitoisesti. Traumat ja kuolemanpelot eivät ole niitä helpoimpia asioita analysoitavaksi. Ja poliisityössä tilanteet vaihtuvat silmänräpäyksessä viattomasta keskustelusta välittömään  kuolemanvaaraan.

Seppo Jokinen yllättää joka kirjallaan ja on kuitenkin tutun turvallinen kertoja. Ei ihme, että hänellä on laaja ja uskollisen innostunut lukijakunta.

Teksti: Jussi Wahlgren. kuva: Harri Hinkka

Lue näyte kirjasta

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone