Arvio: Reijo Mäen kirjallinen voittokulku jatkuu: ”Vares hoitaa tämänkin homman kotiin”

Reijo Mäki. Kuva Tommi Tuomi 2013

Reijo Mäki: Soopeli – Otava 2020,

Reijo Mäen uusin Vares-kirja on nimeltään Soopeli. Jälleen kerran Mäki yllättää ja ylittää kovimmatkin ennakko-odotukset. Ihmetellä täytyy, mistä mielensä syövereistä Mäki mahtaa löytää aina uusia ja mielikuvituksellisia tarinoita ja tarinoiden henkilöitä.

9789511364757Turku on tuttu tausta tapahtumille. Vareksen epäsosiaalinen ystäväpiiri on suurimmaksi osaksi tuttu ja Soopelissa näyttämölle tuodaan muutama uskomaton henkilöhahmo lisää. On reality-sarjaa tekevä tuotantoyhtiö, jonka henkilöstö ja näyttelijät ovat kuin kodittomien narkkareiden hautajaisista ylösnousseita zombeja. On julkkiksia, juorulehtien lemmikkejä, sairaan kunnianhimoisia burleskeja naisia ja näitä palvovia stalkkareita ja verenimijöitä.

Mäki kuvaa Vareksen elämää ja työtä rauhallisen tarkasti ja uskottavasti. Vares etenee kadonneen punkkarijulkkiksen arvoituksen parissa totutun määrätietoisesti. Mäki kuljettaa tarinaa arkipäivän turkulaisesta todellisuudesta Amerikan kuolemanselleihin ja palkkamurhaajien Amsterdamiin.

Turkulainen taide-elämäkin näyttäytyy nyt Mäen Soopelissa analyyttisen tarkasti ja kiehtovasti. Ja varsinkin sen naispuoliset taiteilijat.

Mitä tekemistä Ameriikassa filmikoulutuksensa käyneellä elokuvatuottajalla on kuolemanmysteerin kanssa? Miten käy huumehöyryisen reality-sarjan ja mitä yhteyksiä sen keskushenkilöillä on Vareksen tutkimuksiin? Vareskin on saanut TV-sarjassa sivuosan.

Mäki kuvailee filmiryhmän toilauksia herkullisesti. Onhan Vareksia filmattu sen verran, että Mäki on päässyt seuraamaan tuotannon eri vaiheita paikan päällä. Soopelissa Mäen musta huumori ja sarkastinen ote vääntää juonen käänteitä riemastuttavan jouhevasti ja lukija pyrskähtelee samalla, kun arvuuttelee kuka teki mitä ja miksi.

Rikosvyyhdin selvittäminen kulkee monen mutkan kautta ja palaset kolahtelevat vääjäämättä kohdilleen. Lukija seuraa prosessia sydän syrjällään, vaikka sisimmässään tietääkin, että kyllä Vares hoitaa tämänkin homman kotiin.

Reijo Mäen kirjallinen voittokulku jatkuu. Hänen Vares-sarjansa on ennenkokemattoman upea kokoelma parasta suomalaista dekkarikirjallisuutta.

Jussi Wahlgren

Soopeli on saatavana myös e-kirjana. Lue näyte täältä

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone