Arvio: ”Oma maa kuvaa sodanjälkeistä Suomea naisen näkökulmasta.”

05_oma_maa_grd007_5b1137de001e1b.964797

Metsä, kuokka ja Anni

Oma maa. Ohjaus: Markku Pölönen. Päärooleissa: Oona Airola, Konsta Laakso. 109 min. K7

Markku Pölönen on sanonut, että hänen kymmenen vuoden taukonsa elokuvaohjaajana oli rangaistus kahdesta huonosta elokuvasta. Kommentti on merkki joko katkerasta huumorista tai terveestä itsekritiikistä, sillä sen verran kehnoja elokuvia Lieksa (2007) ja varsinkin Ralliraita (2009) olivat.

Tauko vaikuttaisi tehneen ohjaajalle hyvää, sillä Oma maa on perushyvä, suomalaisen elokuvan perinteestä ammentava kotimainen. Pölösen aiemmasta tuotannosta muistuttavat maaseudun romantisointi, työn ihannointi ja Pohjois-Karjalan maisemilla herkuttelu.

Vauras Malmbergin perhe on menettänyt sodassa ainoan poikansa, mutta murhetta tuottaa myös vanhemman tyttären Annin (Oona Airola) heilastelu veljensä rintamakaveri Veikon (Konsta Laakso) kanssa. Rahvaanomainen tukkijätkä istuu huonosti porvarisperheen tapakoodeilla katettuun ruokapöytään, joten nuoripari päättää Annin vanhempien varoituksista huolimatta aloittaa uuden elämän uudisraivaajina.

Oma maa kuvaa Suomen jälleenrakentamista sodan päättymisestä Helsingin olympiavuoteen. Siinä ei nähdä sosialistisen realismin hymyileviä ja tanssivia peltotyöläisiä, vaan työ kuvataan ikävänä uurastuksena, jonka ainoa palkinto on sen epävarmassa lopputuloksessa.

Elokuva osoittelee, miten sota on arpeuttanut niin miesten kuin hevosten ruumiin ja mielen mutta myös avannut uusia mahdollisuuksia. Vaikka kyseessä on Veikon ja Annin rakkaustarina, on näkökulma vahvojen naisten. Vanhempiensa arvoja ja asenteita vastaan kapinoivat Anni ja hänen siskonsa asettuvatkin uuden aikakauden vertauskuviksi. Naisnäkökulmaa lienee terävöittänyt Paula Vesalan dramaturgia.

Elokuvaa vaivaa kuitenkin tietty asetelmallisuus, jossa sukupuoleen ja yhteiskuntaluokkaan sidottuja rakenteita tuodaan esiin hienovaraisuuden sijaan luettelomaisesti. Kerronta ei muutenkaan ole täysin tasapainossa, ja esimerkiksi hetki, jona Veikko tarttuu pulloon, on viitoitettu varoituskyltein, jotka eivät jätä epäselväksi, että perisuomalaisella synnillä on seurauksensa.

J. K. Silvennoinen

Vuokraa elokuva Elisa Viihde Vuokraamosta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone